SANSKI MOST: Šesnaesta godina od formiranja 7. korpusa

Navršilo šesnaest godina od formiranja Sedmog korpusa Armije Republike BiH, a ovaj zanačajan datum je obilježen i u sanskoj općini. Obilaskom mezara generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, danas je i u Sanskom Mostu obilježena  16-ta godišjica od formiranja Sedmog korpusa Armije RBiH.
Ovaj najmlađi armijski korpus, u proteklom ratu oslobodio je najveći dio okupiranog bosanskohercegovačkog prostora.
Delegacije  su položile cvijeće na generalov mezar te proučili fatihu pred njegovu dušu. Istovremeno, evocirane su uspomene na lik i djelo rahmetli generala Alagića, koji je bio osnivač i ratni komandant ove proslavljene armijske formacije.
Istaknuto je kako se ne smije dopustiti da ratna zasluge, uloga i uspjesi Sedmog korpusa i njegovog komandanta padnu u zaborav. Sedmi korpus Armije RBiH formiran je sedmog aprila 1994. godine u Travniku. Za kratko vrijeme, sastavljen pretežito od Krajišnika, ovaj korpus je zaslužio epitet najofanzivnije armijske jedinice.  

Dan formiranja Sedmog korpusa Armije RBiH, nizom manifestacije i prigodnih sadržaja u narednu subotu bit će obilježen i u općini Travnik te u općinama  Srednjobosanskog kantona.

rtvusk