Senad Mašović: NATO je sinonim za prosperitetnu državu

Bh. vojnik nalazi se rame uz rame s vojnicima najrazvijenijih zemalja svijeta, kaže načelnik Zajedničkog štaba OSBiH

Vojniku je neophodno osigurati poboljšanje u ishrani, u opremi, a kroz cjelokupnu modernizaciju OSBiH, odnosno u svemu što vojnika čini vojnikom


Na putu ispunjavanja strateških ciljeva nismo sami. Naši strateški partneri sve više pomažu i olakšavaju proces modernizacije i jačanja OSBiH, tako da već od iduće godine, pored ostale opreme, očekujemo i isporuku helikoptera

Često se postavlja pitanje koliko ljudi znaju o NATO-u i koliko je članstvo u Savezu važno za jednu državu. Čak je i ambasador Mađarske za Oslobođenje istakao kako o NATO-savezu u BiH malo znaju i oni koji su za članstvo i oni koji su protiv. Šta Vi mislite o tome i jeste li optimista u pogledu nastavka NATO-puta naše zemlje?

- Moje mišljenje je da članstvo u NATO-u doprinosi dugoročnom miru i stabilnosti, doprinosi ekonomskom prosperitetu, povećanju stranih investicija, kao i ukupnoj boljoj perspektivi države i njenih građana. Takođe, smatram da bi pridruživanjem NATO-u Bosna i Hercegovina zauzela mjesto za stolom ravnopravnih partnera u Sjevernoatlantskom vijeću (NAC), što bi joj omogućilo da ima uticaj na odluke koje donosi NATO-savez. Nadalje, članstvo u NATO-u i u EU su povezani procesi i imaju međusobni uticaj. Iako punopravno članstvo u NATO-u nije formalni uslov za ulazak u EU, ono bitno olakšava i ubrzava pretpristupne pregovore sa EU, jer se obje organizacije zasnivaju na istim vrijednostima.

Povećanje plata

Sjevernoatlantski savez je temelj kolektivne sigurnosti EU, tako da niz važnih uslova za integraciju koji se tiču, prije svega, demokratije, vladavine prava i sigurnosti, skoro je isti i za jednu i drugu organizaciju, a to je jasno potvrđeno kroz zadnje izjave i istraživanja EUISS-a (Institut za strateška istraživanja EU), gdje je rečeno da su NATO i EU esencijalni partneri. Dokaz tome je da je većina članica NATO-a istovremeno i u Uniji. Stoga je NATO sinonim za sigurnu, stabilnu i ekonomski prosperitetnu državu, koju odlikuju demokratski principi, pa je jasno da je značaj pristupanja NATO-u za državu BiH, kao i društvo u cjelini, ogroman. Zato trebamo što više razgovarati o NATO-u i prednostima članstva u NATO-u.

Iako se u nevolji kakve su poplave uvijek ističe da su Oružane snage najorganizovaniji dio društva, od povećanja budžeta svake godine ne bude ništa. Koliko se, uz dokument koji trebamo poslati u Bruxelles, i činjenica da bi se za vojsku morala planirati veća sredstva koristi kao izgovor protiv puta u NATO?

- Možda su rezultati i uspjesi koje naše oružane snage postižu vidljiviji za šire građanstvo onda kada su u pitanju nevolje poput požara, poplava i drugih nepogoda. Ali, želim naglasiti da je OSBiH, od formiranja do danas, predano radio i radi na izvršenju zakonom definisane misije i svih zadataka, u BiH i izvan nje. Podsjetio bih vas da značajni međunarodni zvaničnici, kako vojni tako i civilni, javno iznose stavove o profesionalizmu i uspjesima pripadnika OSBiH u zemlji i inostranstvu, na osnovu rezultata koje svakodnevno postižemo, tako da smo prepoznati kao jedna od najboljih i najorganizovanijih institucija u BiH.

Međutim, već duži period, OSBiH u realizaciji zakonom propisanih zadataka i aktivnosti ima probleme koji proističu iz neadekvatnog budžetskog okvira. Na vaše pitanje - da li je povećanje finansijskih sredstava nekome izgovor za nešto, ja to ne znam, jer OSBiH čine pripadnici iz sva tri konstitutivna naroda i Ostali, dakle svi građani s cijele teritorije BiH i stoga cijenim da bi se svi trebali zalagati za stvaranje uslova za modernizaciju opreme OSBiH, kako bismo mogli još efikasnije pomoći građanima BiH, ali se i zalagati za poboljšanje uslova rada i životnog standarda svih pripadnika OSBiH.

Ukoliko se to ne promijeni, trenutni budžetski okvir u budućnosti će stvoriti još kompleksniju situaciju, koja može negativno uticati na realizaciju zadataka. Dakle, OSBiH treba razvojni budžet, koji će stvoriti pretpostavke za neophodnu modernizaciju, prvenstveno iz razloga što ćemo time stvoriti bolje uslove za svakodnevni rad vojnika, ali i poboljšati njihov status i životni standard.

U narednom periodu očekujemo da će nadležne institucije prepoznati naše potrebe i dati adekvatniju podršku za poboljšanje budžetskog okvira, kako za modernizaciju, tako i za povećanje plata, ali i za sveobuhvatno unapređenje stanja i funkcionisanja OSBiH.

 

Jeste li optimista kada je riječ o nastavku knjiženja vojne imovine?

- Moramo biti optimisti kada je u pitanju uopšte izgradnja naše zemlje, kroz jačanje bilo kojeg segmenta društva kao jednog stalnog zadatka i rekao bih s ciljem stvaranja efikasnih institucija koje će omogućiti prosperitet. Odbrambeni sistem svakako predstavlja jedan značajan stub bilo koje države, pa tako i naše države BiH te u skladu s tim smatram da i knjiženje vojne imovine predstavlja značajan proces u daljem izvršavanju obaveza i zadataka. Vjerujem da će i ovaj proces biti uspješno realizovan, mada moram priznati da će njegova potpuna realizacija zahtijevati više vremena nego što se očekivalo, jer će se knjiženje nekih lokacija morati ostvarivati kroz pravosudne institucije. U konačnici vjerujem da će se realizovati i provesti vladavina prava kao temelj demokratskog društva.

Za nekoliko dana Oružane snage BiH obilježit će svoj dan, 1. decembar. Često se ističe da je OSBiH ustvari stvoren kroz najuspješniju reformu u državi, reformu odbrane. S ovim vremenskim odmakom, kako gledate na to?

- Četrnaesta je godišnjica formiranja OSBiH. Za to vrijeme se pokazalo da je OSBiH, od kada je stvoren pa do danas, institucija čije je djelovanje u interesu svih bh. građana na cijeloj teritoriji BiH, kao i izvan granica BiH, a s ciljem izgradnje i doprinosa miru i sigurnosti u svijetu.

Prema mojoj ocjeni, postignut je značajan napredak u izgradnji OSBiH u različitim područjima djelovanja, naročito u procesu dostizanja NATO-normi i standarda u radu i unapređenju interoperabilnosti i kompatibilnosti s partnerima u NATO-u, ali i jačanju sprege s građanima BiH. Naprimjer, ove godine smo prvi put od osnivanja OSBiH, uz učešće oko 1.100 profesionalnih vojnih lica, izveli ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), po NATO-konceptu operativnih sposobnosti (SEL-1-Self Evaluation Level1). Ova aktivnost, kao i ostale uspješno realizovane aktivnosti poput vježbi Dinamičan odgovor 19-5, Srebrna strijela, te izvedena artiljerijska bojeva gađanja na vojnom poligonu na Manjači, zajednička vježba i obuka sa EUFOR-om, kao i učešća na 14 međunarodnih vježbi u 12 zemalja, potvrda su da imamo visoko obučen i osposobljen vojnički, podoficirski i oficirski kadar.

Također, značajni rezultati postignuti su u deminiranju, što potvrđuje podatak da je u ovoj godini deminirano više od 3.000.000 kvadratnih metara i pronađene te uništene 2.000 komada mina i NUS-a i tako spašeno najmanje 2.000 ljudskih života. Izuzetni rezultati su postignuti na uništavanju viškova MiMES-a, jačanju bilateralne i multilateralne saradnje, a posebno angažovanjem pripadnika OSBiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Afganistanu, učešćem u UN mirovnoj misiji u DR Kongo i Republici Mali, kao i u EU misiji u Centralnoafričkoj Republici.

Znači, mogu reći da je današnji OSBiH kredibilan partner u operacijama podrške miru širom svijeta, a postignuti rezultati i izgrađene sposobnosti potvrda su veoma uspješne reforme koja će ostati stub zaštite suvereniteta BiH.

Gdje je danas bh. vojnik? Na sindikalno organizovanje nemate pravo, a za smanjenje budžeta Oružanim snagama zalažu se uglavnom oni poslanici koji pričaju o tome kako je ishrana u OSBiH loša.

- Naši oficiri, podoficiri i vojnici su uspješnim izvršenjem misija u svijetu na djelu pokazali da mogu i da znaju uspješno rješavati i najsloženije zadatke. Prosječna plata vojnika je na najnižem nivou u odnosu na neke druge sigurnosne agencije, odnosno ispod je prosječne plate i na entitetskom i na državnom nivou. Nameće se kao imperativ povećanje plate vojnicima i podoficirima, ali i oficirima, kako bi se poboljšali uslovi životnog standarda svih pripadnika OSBiH.

Standard vojnika

Zbog toga očekujemo od nadležnih institucija maksimalnu podršku kako bi se, između ostalog, putem povećanja plate popravio standard profesionalnog vojnog lica. Po rezultatima, bh. vojnik nalazi se rame uz rame s vojnicima najrazvijenijih zemalja svijeta.

Generale Mašoviću, za kraj razgovora koja bi bila Vaša poruka?

- Ako analiziramo, shvatićemo da sve savremene politički, ekonomski i vojno jake države, puno ulažu u sigurnost, jer ustvari sigurnost je osnovna pretpostavka za razvoj svake države. Stoga se i nameće zaključak i potreba da trebamo težiti izgradnji sistema u kojem će sigurnost biti konstanta, ekonomski razvoj imperativ, a demokratsko društvo vrijednost kojoj trebamo biti trajno posvećeni. Bitno je razumjeti da je OSBiH jedina legalna i legitimna vojna sila države Bosne i Hercegovine, koja radi u skladu sa Zakonom o odbrani BiH i u interesu svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH. Stoga je s ciljem jačanja države neophodno značajno poboljšati budžetski okvir za funkcionisanje OSBiH.