Slovenija će imati ministra za starije? Pokrenut je prijedlog

.
Demografska pitanja i starenje stanovništva teme su u velikom broju država, a skupina umirovljenih sveučilišnih profesora u Sloveniji predložila je da vlada imenuje ministra za starije koji bi zastupao isključivo interese seniorske generacije.

Inicijativu za to dala je udruga umirovljenih visokoškolskih profesora, pozvavši vladu da osnuje takvo ministarstvo budući da ministra ili ministricu za starije već niz godina imaju  Kanada, Australija, Malta, Novi Zeland, Škotska i Wales, a Slovenija bi, ako usvoji taj model, bila prva s takvim rješenjem u regiji.

"Imenovanje ministra koji bi bio odgovoran isključivo za starije osiguralo bi da se na politike vezane uz zdravstveno osiguranje ili financijsku sigurnost gleda i kroz našu optiku", napisali su u priopćenju o svojoj inicijativi.

"Što je više starijih, to je društvo raznolikije"

"Sve države trebaju ministre za starije", kazao je za ljubljansko Delo Jože Gričar, član mreže zaslužnih profesora, inače organizator seminara koji se održavaju s temama kao što su aktivno uključivanje starijih u društveni život, ali i promotor međugeneracijskog povezivanja.

"Mlađa generacija uvijek na svim područjima može učiti od starijih, u procesima od osnovne škole pa sve do sveučilišta. Što je više starijih, to je društvo raznolikije", naveli su slovenski umirovljeni sveučilišni profesori.

Slovenija se ubraja u države Europske unije s najstarijom demografskom slikom, a zbog starenja stanovništva, prema ocjenama međunarodnih ustanova, potrebne su joj reforme na području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja jer se na zdravstvenu sigurnost starijih i mirovine iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava iz proračuna.

Uobičajeno je da pred izbore za koristi starijih generacija najviše lobira stranka umirovljenika (DESUS) koja je do sada bila skoro neizostavna u koalicijskim vladama, no i sve ostale političke stranke imaju svoje seniorske sekcije, kako bi privukle veliko biračko tijelo koje predstavljaju stariji.