Slovenija ima manji broj zaraza, ali epidemija još nije pod kontrolom

.
U SLOVENIJI su u zadnja 24 sata s 3821 testom otkrivena samo 304 zaražena. Umrlo je jedanaest ljudi. Vlada i znanstvenici ipak su i dalje skeptični oko opsežnijeg popuštanja važećih mjera prije nego što se epidemija stavi pod bolju kontrolu.

Epidemija je u malom padu, ali je tjedni prosjek dnevno potvrđenih zaraza još uvijek 1025, dok bi za učinkovito epidemiološko praćenje kontakata i stavljanje epidemije pod učinkovitu kontrolu taj broj trebao pasti na manje od 300, prema novoj procjeni znanstvenog Instituta Jožef Štefan koji za vladu radi prognoze i modele razvoja epidemije.

 

Uz to, u analizi se navodi da bi, uz sadašnji tempo, broj dnevnih zaraza na tu razinu mogao pasti tek krajem ožujka i da će se utjecaj cijepljenja bitnije osjetiti na suzbijanje epidemije tek kad bude cijepljeno barem 10 posto populacije, dakle više od 200.000 ljudi, što je još daleko.

 

Novi sojevi mogli bi dominirati na proljeće

Dodatan rizik za prognoze predstavljaju i novi sojevi virusa, s obzirom na to da je u Sloveniji već zabilježena prisutnost britanske varijante, a moguća je i pojava drugih. Procjene znanstvenika govore da bi ti sojevi mogli postati dominantni u svibnju.

 

S druge strane, Institut Jožef Štefan procjenjuje da se preko već zaraženih u kontaktima s njima dodatno "prokuži" oko 30 tisuća ljudi tjedno, što, za razliku od imunizacije cjepivom, ima svoje ekonomske i zdravstvene posljedice.

Da vlada Janeza Janše i dalje ima ambiciju do ljeta cijepiti 70 posto stanovništva, rekao je u razgovoru za portal Žurnal 24 Jelko Kacin, donedavno vladin glasnogovornik za koronavirus, a sada državni tajnik zadužen za koordinaciju cijepljenja. Pritom je vrlo rezerviran prema pritiscima da se prerano ukinu postojeće epidemiološke mjere i restrikcije.

 

"Znamo da je britanski soj prilično proširen u Sloveniji. U Austriji je, uz britansku varijantu, prisutan i južnoafrički soj, zato je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi i nama. Mnoge su države s boljom epidemiološkom slikom od naše produžile mjere do sredine veljače", kazao je Kacin u vezi prijedloga da se što prije vrati nastava uživo u osnovnim i srednjim školama.

 

Trenutno su u Sloveniji škole otvorene za polaznike prvih triju razreda osnovne škole, ponovno je dopušten rad trgovina koje ne prodaju živežne namirnice i nisu veće od 400 metara četvornih, dok je uredba o ograničenju kretanja između općina i dalje na snazi.