“Tako je to kod nas Jugoslavena”: Srbijanac u Austriji ubio majku zbog dostave hrane

policija
Na suđenju u Beču, presuda je donesena za mladića (22) koji je u februaru izbo svoju majku nožem do smrti nakon svađe oko narudžbe obroka.

 

Žena (54), koja je bila socijalna radnica u Caritasu, iz Srbije porijeklom, bila je profesionalno angažirana u radu s problematičnom mladeži. Sud je čuo da je mladić već bio nasilan prema majci, a i ranije je završio na psihijatriji nakon što je zaustavljen s mačetom u Beču.

Sin je izjavio da je patio zbog razvoda roditelja i da je krivicu za to pripisivao majci. Optužnica navodi da je mladić sve više konzumirao alkohol i kanabis, te da je često kockao. Majka ga je 2021. godine čak sama prijavila policiji, primijetivši njegove radikalne stavove.

Prije samog ubistva, mladić je nekoliko puta sedmično spavao kod majke, iako se navodno bojala njega. Iako je bojala svog sina, brinula se o njemu, čak iako je nekoliko puta izrečena zabrana ulaska u majčin stan.

Tog kobnog dana u februaru, mladić je preko aplikacije naručio hranu i zatražio novac od majke. Kada mu je odbila novac, uhvatio je nož i tri puta je ubo. Nakon toga je pobjegao do komšije i rekao da se majka povrijedila nožem u kupaonici.

Na suđenju, mladić je rekao da je žao zbog zločina, negirajući namjeru ubistva. Tvrdio je da je bio slijep od bijesa te da želi terapiju.

-Policija me nazvala po noći i rekla mi je što se dogodilo. Bilo je stalnih svađa, svaki dan mu je davala novac, rekla je.

Vlasti su 22-godišnjaka okarakterizirale “rizičnim slučajem”, majka je nekoliko puta upozoravala policiju i bojala se da će doći do nasilnog zločina. Čak tri puta mu je izrečena zabrana ulaska u majčin stan, no ona na kraju ne bi imala srca svjedočiti protiv njega, čulo se u sudnici.

Mladić je na kraju izrazio žaljenje zbog svog postupka te je priznao da je bio slijep od bijesa.

-Žalim zbog toga. Majke su svetinja nad svetinjama. Tako je to kod nas Jugoslavena, rekao je na sudu.