Taksista iz BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog šverca droge u Austriji

.

Regionalni sud u Lincu donio je danas presudu kojom je državljanin Bosne i Hercegovine (35) osuđen na deset godina zatvora zbog organiziranja šverca droge.

Optuženi je priznao sve optužbe, no njegov je advokat pokušao umanjiti njegovu ulogu tvrdeći da je optuženi bio taksista iz Salcburga koji je švercom financirao vlastitu ovisnost.

Uprkos tome, sud je zaključio da su pronađeni dokazi i poruke jasno ukazivali na to da je optuženi bio jedan od glavnih organizatora šverca.

 

U skladištu gdje je pronađena droga, policija je otkrila i mašinu za brojanje novca te skupe satove i drugu luksuznu robu.

 

Ovo nije prvo suđenje protiv članova ove organizirane grupe; brat optuženog i njegovi saradnici već su osuđeni na nekoliko godina zatvora.

Prema austrijskim medijima, optuženi je bio uključen u organizaciju šverca 320 kilograma kanabisa i 25 kilograma kokaina, koji su tajnim kanalima transportirani iz Slovenije u Austriju od ljeta 2019. do proljeća 2023. godine.

Dodatnih 15 kilograma kanabisa optuženi je kupio u Beču. Drogu je čuvao na nekoliko lokacija te ju preprodavao drugim dilerima i dugogodišnjim klijentima.