Treći dan protesta u Bihaću: Nismo protiv izbjeglica, već protiv profitera

U Bihaću se treću noć zaredom održavaju protesti građana koji negoduju zbog indolentnosti nadležnih vlasti naspram migrantske krize i sigurnosne situacije u njihovom gradu.

Na gradskom trgu profesor Sej Ramić ponovo se obratio sugrađanima, kazavši kako Bišćani žele da i drugi gradovi u BiH preuzmu dio tereta izbjegličke krize.

- Mi smo pokazali da želimo pomoći migrantima, ali želimo i da svako radi svoj posao, a ne da se spava, istakao je Ramić.

Bišćani su sa skupa zatražili hitne sjednice Gradskog vijeća i kantonalne Skupštine, aktiviranje kriznog štaba Civilne zaštite, te organizovanje dežura po mjesnim zajednicama.

- Tražimo da se oglasi Željko Komšić zato što njemu vjerujemo. Mi nismo ulazili u autobuse da bismo se obračunavali sa izbjeglicama. Tražimo od inspekcije da kazni sve one koji ilegalno zarađuju na migrantima, poruke su sa večerašnjeg skupa.

Bišćani su govorili i o "onima koji uzimaju po pet eura izbjeglicama samo za tuširanje", te isticali da nisu protiv izbjeglica, već profitera.

Bilo je najavljeno da će se okupljeni nakon protesta uputiti ka halama Bire, gdje je iz IOM-a najavljeno otvaranje još jednog zbirnog centra za migrante, ali se od toga na kraju odustalo.

Do početka skupa na gradskom trgu migranti iz Sedre su već stigli pred Biru te su produžili desno prema supermarketu "Adna" i dalje u pravcu graničnog prelaza Izačić.

Nakon protesta koji, na svu sreću, tokom vikenda nisu doveli do većih sukoba, večeras su se čuli pomirljivi tonovi, pa su građani isticali da je stanje u Đačkom domu Borići stravično, te da suosjećaju sa ženama i djecom izbjeglih, dok se u isto vrijeme brinu za svoje porodice.

I migranti su se danas odlučili na proteste i to pred graničarima. Naime, stotinjak porodica sa djecom, koje su smještene u migrantskom centru u hotelu Sedra, krenuli su na marš ka