fbpx Tvrdnje ekspert za borbu protiv terorizma: U Krajini se nalazi jedna od najvećih baza za regrutovanje Islamske države

Tvrdnje ekspert za borbu protiv terorizma: U Krajini se nalazi jedna od najvećih baza za regrutovanje Islamske države

Home

Tvrdnje ekspert za borbu protiv terorizma: U Krajini se nalazi jedna od najvećih baza za regrutovanje Islamske države


Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorio je da je BiH bezbjednosno ugrožena, ako se uzme u obzir da su posljednje vrijeme aktivne terorističke akcije na tlu Evrope.

“BiH ima najveći potencijal domaćih islamista, kod kojih je pronalaženo oružje, prsluci bombaša-samoubica i druga oprema. Svjedočili smo samo provizornim suđenjima pojedinim licima, na margini terorističke prijetnje”, rekao je Galijašević u intervjuu Srni.

Galijašević se je osvrnuo i na natpise hrvatskih medija o selu na granici BiH i Hrvatske, u kojemu žive stanovnici srpske nacionalnosti, Bosnić i njegovi sljedbenici kupili 10-ak posjeda.

“Poznato je da je Bilal Bosnić u Krajini regrutovao nove pripadnike Islamske države. Bosanska Bojna je bila jedna od najvažnijih baza za regrutovanje u BiH. Podsjećam na akciju “Damask” u kojoj je i uhapšen Husein Bilal Bosnić, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH” dodaje Galijašević.

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su prije tri godine u akciji kodnog naziva „Damask“ Husein Bosnić, poznatijeg kao Bilal, jednog od vođa vehabijske zajednice u BiH.

Bosniću se stavlja na teret da je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

 

(Izvor:usn.ba)

Topic
Objavio: Čet, 20/04/2017 - 15:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top