U Sloveniji obje doze vakcina do sada dobilo dva posto populacije

.
U SLOVENIJI je do nedjelje protiv covida-19 cijepljeno nešto više od 96.000 ljudi, od čega ih je 42.000, dva posto ukupne populacije, dobilo obje predviđene doze, objavljeno je u srijedu, a vlada predviđa da će se do kraja veljače cijepiti pet posto stanovništva.

Epidemiološki stručnjaci procjenjuju da će u Sloveniji učinkovita kontrola nad širenjem virusa biti uspostavljena kada bude cijepljeno najmanje deset posto populacije i omogućeno ponovno epidemiološko praćenje kontakata zaraženih.

 

"Do kraja veljače plan cijepiti pet posto"

Do 5. veljače Slovenija je nabavkom preko Europske komisije dobila 96 tisuća doza cjepiva Pfizer-BioNTech i 8400 doza Moderninog cjepiva, dok je ovaj tjedan počelo cijepljenje adenovirusnim cjepivom AstraZeneca. Njime se u načelu cijepe mlađi od 64 godine i stariji koji su nepokretni pa ih je njime lakše cijepiti kod kuće, s obzirom na lakši transport i trajnost adenovirusnog cjepiva.

 

"Uz planirane nove isporuke računamo da bismo do kraja veljače mogli cijepiti pet posto stanovništva", kazala je nacionalna koordinatorica programa vakcinacije NIJZ-a Marta Grgič Vitek dodavši da je dosad bilo osigurano ukupno 108.000 doza, a da se u veljači očekuje isporuka dodatnih 136.100.

 

Po planu cijepljenja, kada se cijepe svi stariji od 80 godina, na red dolaze stariji od 75 godina, zatim stariji od 70 godina i posebno ranjivi kronični bolesnici bez obzira na dob.