Uhapšeni zbog braka sa djevojčicom

Policija je podnijela izvještaj zbog vanbračne zajednice s djetetom protiv osoba iz Doboja, Zenice i sa Ilidže

 

Dobojska policija je podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv tri osobe zbog sumnje da su počinile ​krivična djela vanbračna zajednica sa djetetom. Riječ je o A. Š. iz Zenice, M. A. sa Ilidže i N. I. iz Doboja. Kako je došlo do braka te gdje je tačno sklopljen, predmet je istrage koju provode policija i Tužilaštvo.
Sankcije

Prema odredbama zakona, ako punoljetna osoba živi u vanbračnoj zajednici sa djetetom mlađim od šesnaest godina, kazniće se novčano ili zatvorom do tri godine. Kazniće se roditelj ili staralac koji djetetu omogući da u vanbračnoj zajednici živi sa drugom osobom ili ga na to navede. A ako je djelo učinjeno iz koristoljublja, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do pet godina i novčano,prenosi oslobođenje.ba.

Na području Bijeljine tokom prošle godine sklopljena su četiri dječija romska braka. Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inostranstvo.

Predsjednica Udruženja Romkinja iz Bijeljine Sabira Hašimović izjavila je jučer da su zapošljavanje Romkinja i porast broja maloljetničkih brakova goruća pitanja u ovom gradu.

- Mi ovu pojavu teško možemo spriječiti, i bez obzira na to što se to shvata kao romska tradicija - ona to nije, rekla je Hašimovićeva na okruglom stolu posvećenom pitanjima položaja Romkinja u Bijeljini.
Dječija igra

​Romska tradicija, naglašava ona, nije da se djevojčica uda sa 14 godina, kada je još dijete i kada bi trebalo da je u školskoj klupi.

- Najmlađa udata Romkinja u Bijeljini ima 12 godina, što je neprihvatljivo i žalosno, jer je to vrijeme kada treba da se igra lutkama, mišljenja je predsjednica Udruženja Romkinja. Inače, prema izvještaju UNICEF-a iz 2014. godine, 700 miliona žena u svijetu udalo se prije 18. rođendana i više od trećine stupilo je u zajednicu prije 15. godine.