Velika Kladuša: Mirna 24 sata iza nas

.
Protekla 24h bila su mirna u sigurnosnom smislu. Nije bilo krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira niti saobraćajnih nezgoda.

Miran period je i iza kladuških vatrogasaca, saznajemo od dežurnog Okanovića.

Medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja zatražilo je 36 pacijenata, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurne su bile dr. Amra Zulić i dr. Aida Dedić.

Covid ambulanta imala je dva pacijenta.

Elektronapajanje ja stabilno, a za danas je najavljen prekid u elektronapajanju u sljedećim trafopodručjima: Brezici, Dubrave 2, Zagrad 2. Prekid je najavljen u terminu od 09:30 do 16:30h.

Vodosnabdijevanje je uredno.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

NK „Krajišnik“ domaćin je, a Gradski stadion Velika Kladuša mjesto odigravanja prijateljske utakmice U-16 reprezentacije Bosne i Hercegovine i reprezentacije Slovenije. Za nogometnu reprezentaciju BiH U-16 nastupa Faris Babić iz Velike Kladuše, koji je svoje prve nogometne korake napravio u NK “Krajišnik” a trenutno je nogometaš FK “Sarajevo”. Faris je inače jedini mladi nogometaš s područja USK-a koji je dobio poziv selektora za ove dvije prijateljske utakmice sa Slovenijom. Utakmica se igra danas s početkom u 11:00h. Dođite i podržite mlade nogometne reprezentativce BiH!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od 1950. godine 07. aprila obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom “Naša planeta, naše zdravlje” kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja usmjerena je na čisti zrak, vodu i hranu dostupnu svima, na ekonomije koje trebaju biti usmjerene na blagostanje ljudi, te gradove i zajednice koje trebaju ljudima omogućiti kontrolu nad vlastitim zdravljem, zdravljem sredine u kojoj žive i zdravljem naše planete.

Danas je šesti dan Ramazana. Vrijeme iftara za područje Velike Kladuše je 19:38h.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno prije podne uz prolaznu kišu u jutarnjim satima. Djelomično smanjenje oblačnosti i postupan prestanak padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

Stanje na cestama

Kolovoz je mokar, te se vozačima savjetuje oprezna vožnja. Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežno je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog izvođenja radova na zamjeni dilatacije na mostu na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj, saobraća se dvosmjerno-suprotnom trakom od zone radova.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica više nema obustava saobraćaja, tako da se i tokom noći saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik), Živinice-Stupari (kod kamenoloma), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica), Kalesija-Sapna, Priboj-Teočak i Lukavac-Banovići.

Na magistralnom putu Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima zdržavanja su kratkotrajna.