Zašto je Dodik za šest mjeseci održao samo jednu sjednicu Predsjedništva BiH

.
Iako Poslovnik o radu Predsjedništva BiH nalaže da bi se redovne sjednice Predsjedništva trebale održavati svakih 14 dana, Milorad Dodik je, u čitavom periodu na funkciji predsjedavajućeg od 20. novembra prošle godine, sjednicu sazvao samo jednom.

Kako stoji u poslovniku, u pravilu, Predsjedništvo održava redovnu sjednicu jednom u 14 dana.

"Na dan održavanja, a prije početka redovne sjednice Predsjedništva, članovi Predsjedništva održavaju međusobne konsultacije. Predsjedništvo se također, zavisno od potrebe, može sastati na vanrednoj sjednici", stoji u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Međutim, Iako su pravila jasna, Dodik je sjednicu sazvao, prvi i jedini put, 11. marta, na kojoj je, između ostalih, donesen zaključak o otvaranju novih konzularnih predstravništava naše zemlje u svijetu.

"Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine. Donesene su odluke o otvaranju ambasada Bosne i Hercegovine u Keniji (Nairobi), Slovačkoj (Bratislava), Brazilu (Brasilia), Alžiru (Alžir), Maroku (Rabat), Azerbejdžanu (Baku) i Tunisu (Tunis)", zaključak je sjednice održane 11. marta.

Zašto Dodik izbjegava ispunjavati svoje obaveze još uvijek nije nikome objasnio, no neophodno je da se sjednica državnog vrha što prije održi. Mnogo je pitanja na čekanju, poput usvajanja budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu i njegovo upućivanje Parlamentarnoj skupštini BiH.