30 godina NSRS-a: Slavi skupština koja glasa i zaboravi - Usvojene su desetine zaključaka, a nijedan nije realizovan

asd
Godišnjica je obilježena u Banjoj Luci, a na akademiji su govorili Čubrilović i Dačić

Narodna skupština Republike Srpske proslavila je juče 30 godina postojanja, a na svečanoj akademiji, koja je održana u Banskom dvoru, govorili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

PRAVO NA OPSTANAK

- Republika Srpska je jedina samoodrživa i jedina može sama da funkcioniše za razliku od BiH, a pogotovo za razliku od FBiH. Srpska će u narednim danima donositi odluke koje treba da vrate njene ustavne nadležnosti. Ponosan sam što sam učestvovao na prvoj sjednici Skupštine srpskog naroda, kazao je Dodik i dodao da razgovori sa visokim predstavnikom ne dolaze u obzir.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da Srbi neće podleći pritiscima i da je jedinstvo danas potrebno kao što je bilo potrebno prije 30 godina. On je istakao da je zahvaljujući srpskoj slozi Republika Srpska opstala i ostala.

- Naša skupština nastavlja pravni i politički kontinuitet Skupštine srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine. Srpski poslanici, u nemogućnosti da zaštite konstitutivnost i ravnopravnost svog naroda u BiH, bili su prinuđeni da formiraju Skupštinu srpskog naroda kako bi sačuvali pravo na opstanak i fizičku egzistenciju, poručio je Čubrilović.

Dačić je kazao da je za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske pitanje od najvećeg značaja. On ističe da ne pravi nikakvu razliku između građana Srbije i Srpske kada su u pitanju ulaganja u infrastrukturu i mnogi drugi projekti.

- Današnje rukovodstvo Srbije ne pravi razliku između onih koji su ih birali i bilo koga u Republici Srpskoj. Nema razlike između Niša, Beograda, Banje Luke ili Drvara. Ko nama može da zabrani da napad na Banju Luku i Republiku Srpsku tretiramo kao napad na Srbiju? U tom pogledu imate punu podršku rukovodstva Srbije, naglasio je Dačić i najavio zajedničku sjednicu NSRS-a i Skupštine Srbije.

Sa druge strane, i dalje nema odgovora na pitanje zašto NSRS ne poštuje sopstvene zaključke. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u proteklih nekoliko godina desetine zaključaka, a samo letimičan pregled pokazuje da nijedan od tih zaključaka nije realizovan. Na osmoj posebnoj sjednici, održanoj 25. juna 2015. godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, između ostalog, i zaključak kojim se od nadležnih organa zahtijeva da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića u vezi sa prisluškivanjem poslanika i sudije u Gradiški.

Photo_Baki

- Narodnoj skupštini Republike Srpske nije dostavljen odgovor, odnosno informacija koja se odnosi na zahtjev narodnog poslanika Gorana Đorđića za istraživanje navoda u vezi sa aferom prisluškivanja poslanika i sudije u Gradišci, odgovorili su iz Službe za odnose s javnošću NSRS-a.

Na jedanaestoj posebnoj sjednici, koja je održana 21. oktobra 2015, donesen je zaključak u kojem se kaže da “Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku od 90 dana dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim bi bila utvrđena odgovornost za neovlašćeni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine”.

- Uvidom u arhivski materijal i druge akte, pomenuti prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske nije dostavljen u Narodnu skupštinu Republike Srpske, još jednom odgovaraju u NSRS-u.

KONTROLA ZAKONODAVCA

U februaru 2017. godine održana je 22. posebna sjednica. Doneseno je 12 zaključaka, a među njima i ovaj: “Narodna skupština Republike Srpske ukazuje na neophodnost donošenja akata o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.” Akti nikada nisu doneseni.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da treba da se formira posebno tijelo koje će pratiti rad Narodne skupštine RS-a, jer postoji mnogo zaključaka i odluka koji su ostali mrtvo slovo na papiru.

- Narodna skupština RS-a mora da ima interno tijelo koje će kontrolisati takve stvari i Poslovnik o radu NSRS-a to i dozvoljava. Zaključci se donose često ad hoc. To je štetno i ružno po NSRS, jer se on zloupotrebljava i omalovažava, istakao je Glamočak.