BiH potresa serija krvoločnih djela: Četiri ubistva u deset dana!

v

Monstruoznost ovih djela, koja su kao iz scenarija „Zločinačkih umova“, pokazuje da smo se pretvorili u društvo bez empatije

Četiri brutalna ubistva desila su se u samo deset dana u Bosni i Hercegovini, u periodu od 28. januara do 7. februara. Monstruoznost ovih djela, koja su kao iz scenarija „Zločinačkih umova“, pokazuje da smo se pretvorili u društvo bez empatije, ali i ponovo skreće pažnju na propuste u prevenciji i sprečavanju najtežih krivičnih djela. Postavlja se pitanje jesu li mogla biti spriječena ubistva u Sarajevu, Doboju, Banjoj Luci ili Tuzli i čija je reakcija izostala?!
 

Bez povoda

Podsjetimo, 28. januara je u naselju Otoka u Sarajevu ubijen 19-godišnji Faris Pendek, dok su njegovi prijatelji pretučeni. U Farisa je pucao Adem Šuman (24) bez ikakvog povoda, zbog bezazlene situacije u saobraćaju. Ubica je ranije kažnjavan zbog posjedovanja narkotika te je i višestruki počinilac prekršaja u saobraćaju.

Monstruoznost zločina u Doboju, pomno planiranog, pripremanog i izvršenog brutalnog ubistva Saše Kulišića šokirala je cijeli region. Policija je uhapsila njegovu suprugu Andreu Kajganić (32) i njenog mladog ljubavnika Dražena Lazarevića (19), a potom i 14-godišnju kćerku žrtve, koja je navodno učestvovala u trovanju oca, a, prema pisanju medija, bila je i zaljubljena u majčinog ljubavnika. Prema šokantnim saznanjima istražitelja, Kulišić je najprije mjesecima trovan lijekovima koji su mu podmetani, da bi potom bio svezan i odvezen u šumu, gdje je ubodima nožem brutalno usmrćen.

U Banjoj Luci je 4. februara uhapšena Milica Diljević (31), osumnjičena da je, nakon kraće svađe, ubila partnera Zvonimira Stefanovića. Stefanović je ubijen u stanu hladnim oružjem, ubodom u grudi.

Javnost u BiH šokirana je i brutalnom likvidacijom u tržnom centru Sjenjak u Tuzli koju je 7. februara počinio policajac Elvis Ćustendil. On je ubio Amru Kahrimanović (52). U nju je ispalio 17 hitaca iz službenog pištolja koji nije smio ni imati u danima godišnjeg odmora, a potom pobjegao. Uhapšen je ubrzo u akciji specijalaca.

 

Oštre kazne

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže da su građani s pravom zabrinuti zbog brutalnih ubistava, ali i samoubistava, stanja u saobraćaju, sukoba organiziranih kriminalnih grupa, prisutnosti kriminalaca i iz regiona, njihovih sprega s policijom, o čemu Sky aplikacija nudi mnoštvo dokaza.

Potrebne su strategije borbe protiv nasilja, dodaje, te hitno poduzimanje aktivnosti u koje će biti uključeni policija, pravosuđe, socijalne, zdravstvene, obrazovne institucije. Promptno pooštravanje kazni za nelegalno oružje, droge, saobraćajne nesreće te više prisutnosti policije na ulicama.

Nelegalno naoružanje

- Politika mora stati iza akcije suzbijanja nelegalnog naoružanja. Kazna tri godine zatvora, ili pet godina, kao u Austriji, gdje vas ništa ne pitaju kad vam pronađu oružje bez dozvole. A ne kao ovdje, 90 posto uvjetnih osuda ili kazna od šest mjeseci. Dati rok od pola godine za predaju takvog oružja, kao u Srbiji, ili ćete se suočiti sa zatvorskom kaznom - ističe Hadžović te upozorava da će izostanak reakcije vlasti građane inicirati da se sami štite, što bi već predstavljalo korak ka anarhiji.

Prema uzoru na Hrvatsku, potrebno je uvesti sistem probacije, uvjetovane i nadzirane slobode recidivista, čime je broj povratnika u vršenju krivičnih djela smanjen za nekoliko puta.

 

Foto: Avaz