Agronom Dolić: Kako tretirati voće, povrće, strne žitarice i cvijeće nakon trenutne etape padavina

Agrar Bosne i Hercegovine su neočekivano zahvatile velike količine padavina. U nekim dijelovima zemlje pao je i snijeg, iako je skoro pola mjeseca iza nas. Ne moramo ni spominjati kišu koja je u posljednjih mjesec dana uglavnom veći dio vremena padala. Cijelo proljeće je bilo hladno i kišovito. Niske temperature su zabilježene u cijeloj državi, a većinom u Bosni i to u području Bosanske Krajine, Posavine te Semberije.

Utjecaj niskih temperatura na biljke

Niske temperature utječu jako nepogodno na biljke u ovom dijelu vegetacije. Navest ćemo kako se zaštiti od bolesti i štetočina kod nekih skupina biljaka koje su našim poljoprivrednicima bitne za njihov biznis, ali i za hobi program (cvijeće).

Prihrana biljaka po vrstama u ovakvim uvjetima

Što se tiče prihrane svih biljnih vrsta, jako je bitno upotrijebiti kvalitetna hranjiva kako bi biljke oporavili od stresa koji je nanesen i koji će biti nanesen usjevima nakon ove etape. Čim se ukaže prilika i čim se vrijeme razvedri, bude sunčano i temperature odu iznad 15-20 stepeni, potrebno je odraditi prihranu voćarskih, ratarskih, povrtlarskih i cvjećarskih kultura.

Povrće na otvorenom nije posijano svugdje, a gdje jeste, uglavnom je to obavljeno u zaštićenim prostorima (staklenici, plastenici, tople lijehe) ili pod agril foliju. Povrće u zaštićenim prostorima je potrebno dodatno zaštititi. Ili dodati dupli sloj niskog tunela unutar zaštićenih prostora ili pokušati povećati temperaturu unutar tih prostora pokrivanjem folije nekim dodatnim pokrivačima. Neki proizvođači posežu i za upotrebom grijalica, no to evidentno dodatno poskupljuje proizvodnju. Rasad je uglavnom u fazi od jednog do tri prava lista. Biljke u ovoj fenofazi su jako osjetljive. Potrebno ih je prihraniti sa biostimulatorima tipa SLAVOL, AMIKSOL, BASIC POWER, DRIN, SINERGON, AMINOFLEX i slično tome. Može se dodati i nekog univerzalnog kristalona tipa 20:20:20 kako bi se preko asimilacione površine lista biljke dodatno prihranile.

Image

U najkritičnijoj situaciji se nalazi kukuruz. Dobar dio farmera navedenih područja je zasijao kukuruz te je on ili u fazi bubrenja sjemenke ili u porastu. Ovakvi vremenski uvjeti će dovesti do ugibanja mlade biljke ili do propadanja nabubrene sjemenke te će dosta poljoprivrednika morati izvršiti presijavanje kukuruza, ne cijelih površina, ali djelimično – da! Usjevi koji se nalaze u zabarenim područjima, nisoravnima sa pjeskovito-ilovastim zemljištem će imati najveći udio propadanja sjemenki, nažalost.

Strne žitarice se nalaze u fenofazi vlatanja i uskoro će biti u fenofazi klasanja, a negdje već jesu. Na nekim usjevima još se nije dovoljno izrazio vegetativni porast pa su strne žitarice ostale niske i kasniti će znatno sa klasanjem. Sad im je jako bitno odraditi folijarnu prihranu tečnim gnojivima kao što su SLAVOL uz dodatak AMIKSOLA ili BASIC POWER, DRIN, SINERGON i slični.

Voćarske kulture su završile sa cvjetanjem, a neke čak i nisu. Nalaze se u fazi završetka cvjetanja ili u fazi formiranja ploda. Sad je jako osjetljiva faza za njih budući da moraju biti vitalne i spremne da definišu odnosno da diferenciranju kvalitetan plod. U ovakvim uvjetima niskih temperatura to će biti znatno otežano pa je potrebno folijarno odraditi prihranu biostimulatorima na bazi huminskih kiselina uz dodatak biostimulatora sa kompletnom garniturom mikroelemenata tipa Quix Total koji se pomoći voćarskim kulturama u formiranju ploda te da se oporave od ovakvih šokantnih situacija po njih.

Cvijeće se nalazi ili u fazi cvjetanja ili u fazi zatvorenih latica. Ovakvi uvjeti su jako kobni po cvijeće i biće dosta oboljelih i stradalih cvjetova. Potrebno je odraditi prihranu jakim biostimulatorima na bazi kalija uz dodatak biostimulatora na bazi huminskih kiselina i još kristalona univerzalne namjene tipa 20:20:20 + ME.

Image

Zaštita kultura od bolesti i štetočina

Povrće

U ovakvim vlažnim uvjetima, povrće često napadaju puževi koji narušavaju dijelove koji se konzumiraju kod lisnatog povrća ili lome cijelu biljku rasada svih ostalih povrtlarskih kultura. Za zaštitu od puževa možemo koristiti limacid „Pužomor“ kojeg nanosimo mehanički oko biljaka u našim baštama, zaštićenim prostorima ili intenzivnim poljoprivrednim povrtlarskim usjevima.

Nakon ovako vlažnog perioda povrće će napadati razne lisne uši, sovice, kupusari, štitasti moljci, insekti koji nagrizavaju biljke, tripsi povrća i ostali. U ovoj fazi kod povrća koristimo uglavnom insekticide univerzalčne primjene sa srednje dugom (oko 7 dana) ili dugom karencom (oko 21 dan) tipa: Karate Zeon, Grom, Proteus, Decis, Calypso, Confidor, Laser, Plan, Afinex i slično.

Žitarice

Strne žitarice su u fazi klasanja ili u fazi vlatanja. Potrebno je odraditi zaštitu fungicidima koji utječu na suzbijanje, preventivno i kurativno, bolesti klasa kod žita. To su: Fusarium spp., Microdochium nivale, gari žitarica i slično tome. Potrebno je primjeniti fungicide poput: Artea, Ascra Xpro, Folicur, Prosaro, Tilt 250 EC, Tebukon 250 EW i sl. U ovoj fazi se pojavljuje ponovo i žitni balac pa se fungicidu kojeg odaberemo treba dodati i jak insekticid koji će suzbiti ovakve štetnike poput insekticida: Warrant Power, Cythrin, Proteus, Karate Zeon i sl.

Voćarske kulture

Voćarske kulture, nakon ove etape padavina, naći će se u središtu napada raznih bolesti kojima će pogodovati vlažna sredina i malo povišena ili viša temperatura (20 i više stepeni C).

Grožđe će biti pod napadom pepelnice i plamenjače pa je potrebno odraditi zaštitu fungicidima tipa Chromosul 80, Ridomil Gold MZ, Star i slično.

Kod jabuke ćemo imati pojavu krastavosti plodova i pepelnice pa je potrebno odraditi zaštitu fungicidima tipa: Star, Cuproxat, Moltovin, Chromosul, Luna Experience, Bellis i slično. Može se desiti i pojava bakterijske paleži pa trebamo koristiti sredstva na bazi fosetil-aluminija tipa Aliette Flash, Fostonic ili Azimut. Od insekata jabuku sad napadaju lisne uši, jabučna pepeljasta uš, zelena jabučna uš te kruškina pepeljasta uš. U ovom slučaju možemo koristiti insekticide Teppeki, Calypso, Afinex, Plan i sl.

Image

Kruška se inače u nadolazećoj fazi vegetacije, tradicionalno, nalazi pod napadom krastavosti  i pepelnice. Tu možemo koristiti sredstva na bazi tebukonazola ili neke jake kontakte fungicide. Od insekata, krušku u nadolazećoj fazi napadaju jabučni savijač, jabukina buha i sl. Može se odraditi zaštita istim insekticidima koji su navedeni i kod jabuke.

Breskvu trenutno napada bolest kovrdžavost lista breskve i u tu namjeru se koriste fungicidi na bazi tebukonazola ili na bazi bakarnog (III) oksihlorida. Također, potrebno je zaštiti breskvu od truleži ploda fungicidima kao što je Teldor, Switch i slično. Protiv lisnih ušiju i breskvinog tripsa možemo koristiti insekticid Calypso, jedan jako ekološki prihvatljiv insekticid.

Trešnju i višnju u fazama od kraja cvatnje pa do formiranja i rasta plodova napada bolest kozičavost lista kao i bolest šupljikavost lista. Tu se upotrebljava Delan ili Luna Experience. Jači napad možemo očekivati od bolesti monilije pa je potrebno odraditi dobru zaštitu sa fungicidom Signum. Za borbu protiv trešnjine muhe i lisnih ušiju koristimo insekticide: Decis, Actara, Karate Zeon i sl.

Kod jagodičastog voća jako je bitno odraditi zaštitu protiv truleži korijena ili sušenja rodnih izdanaka.

Šljiva će biti pod napadom monilje pa je potrebno odraditi dobru zaštitu fungicidom Signum a protiv lsinih ušiju i šljivine osice trebamo koristiti insekticide poput: Afinex, Plan, Teppeki, Calypso i sl.

Ruže

Kod ruža ćemo, nakon ovih padavina, najvjerovatnije imati pojavu bolesti poput: hrđe ruža, pepelnice ruža, plamenjače ruža ili zvijezdaste pjegavosti ruža. Potrebno je odraditi zaštitu jakim sistemičnim fungicidima odmah nakon proljepšanja vremena, ovisno koja bolest se tradicionalna javlja inače kod kojih vrtlara ili u kojim vrtovima. Od insekata možemo očekivati pojavu ružine lisne uši, ružine osice ili čak pojavu crvenog pauka. Ptrebno je odraditi zaštitu insekticidom poput Karate Zeon, Boxer, Proteus ili Grom a nakon 5 dana i akaricidom  poput Vertimec, Akaristop, Abastate, Masai, Envidor i slično uz dodatak okvašivača. Akaricid bi bilo dobro ponoviti opet za 4 dana.

Image