Istina o tabletama

Bolest glavobolje je sasvim uobičajena bolest, stara koliko je stara i čovjekova glava, ali malo ko razmišlja o lijeku glavobolje, osim što popije tabletu za glavu.

Najjednostavnije. Sastojak jedne tablete za glavu psihički smanjuje simptom te bolesti, ali da li zapravo izliječi glavobolju?

Znalo se dešavati da se starijim ljudima umjesto tablete za neku njihovu bolest dadne tik-tak, nakon čega bi osjetili olakšanje. Primjera radi, susjedna Hrvatska proizvede preko 10 milijardi tableta i kapsula godišnje, no postavlja se pitanje, da li tablete uništavaju simptome bolesti ili stvarno pomažu u otklanjanju određene bolesti?

Nema zdrave tablete, koja može uništiti bolest, štaviše, korištenje tablete za jednu bolest, razlog je nastanka druge bolesti, jer se sastav tablete (bilo da je riječ o tečnosti ili prahu), kod ni jednog bolesnika ne može rastvoriti osim u želucu, a otuda njen sastav zahvata unutarnje organe. Koliko sastava tablete namijenjen za bolestan dio tijela zapravo dođe do njega, to je teško zaključiti.

Farmaceutske tvrtke imaju zadatak da prvo izmisle lijek, a zatim da ga testiraju na ljudima. Kod nas je najpoznatija bolest visokog tlaka i visokog šećera. Tablete nikome nisu otklonile ove bolesti, jer da jesu, zar bi danas bilo bolesnih od spomenutih bolesti? Zadatak tablete jeste privremeno saniranje simptoma, psihički djeluje više nego fizički, jer fizičko dejstvo tablete na čovjeka ne postoji. Doktori koji su shvatili opasnost tableta za šećer ili visok pritisak, ne preporučuju njihovo korištenje, jer kažu da samim radikalnim tretmanom nad pacijentima povišenog šećera i krvnog pritiska, pacijentima ne ostavljaju drugog izbora osim da se liječe tabletama. Tačnije, da se postepeno ubijaju toksinima tablete. Naše starije ljude, koji boluju od spomenutih bolesti, treba naučiti da je mozak taj koji daje naredbu tlaku da se povisi. Zašto? Mozgu nedostaje kisik, jer ga mozak najviše koristi. Kada bi čovjekovo srce prestalo disati na nekoliko minuta, mozak bi opet davao naredbe tijelu da se tlak povisi. Njemu treba kisik, jer ga nema. A zašto nema kisika?

Cervikalna osteohondroza – koja dovodi do bolova u glavi, vrtoglavice, šuma u ušima … Ukloniti treba mišićne grčeve, postavljajući pršljenove na pravo mjesto, otvaranjem krvotoka, pa će mozak kad počne primati dovoljne količine krvi, prestati tražiti kisik i slati signal da se tlak poveća. Ovo je objasnio ruski doktor Aleksandar Š., preporučujući bolesnima šetnju, kako bi krv išla svojim putevima i kako se ne bi ugrušila u tijelu. Zbog nedostatka krvi u mozgu, bez vježbanja tijela pokretima, nastaje i glavobolja. Odradite ono što je u vašoj mogućnosti, bez psihičkog opterećenja tabletama, jer su one ublaživači simptoma bolesti, ali ne i stvarni lijek."

 

Piše: Emir.E.