Agronom Dolić savjetuje: Kako tretirati biljne usjeve i zasade nakon grada

Naš grad i područja iz susjednih općina i gradova je protekle noći zadesio grad i to različitih veličina njegovih čestica (od 1 do 30 mm).

Grad je nanio ekonomske štete na poljoprivrednim usjevima i zasadima. Jako je bitno procijeniti stanje i štetu na usjevima kako bi donijeli odluku šta je najbolje učiniti na tako oštećenim biljkama.

Strne žitarice su završile sa nalijevanjem zrna i već su u fazi zrenja. Za 20-40 dana (ovisno o geografskom pdoručju na našem kantonu), obaviti će se i žetva strnih žitarica. Grad je mogao oštetiti klasove ili prouzrokovati polijeganje zrelih klasova koji su već poprimili zlatnu boju kod većine vrsta i sorti strnih žitarica. Kako je pretpostavka da je obavljena zaštita fungicidima za bolesti klasa koji imaju dugotrajan efekat, to bi moglo pomoći da ne dođe do obolijevanja klasa, mada je za takva obolijevanja već kasno. Kasno je i za folijarne tretmane tečnim gnojivima pa su nastale štete samo fizička oštećenja.

Povrtlarske kulture, a naročito kornišon iz koperativne proizvodnje, nalazi se u problematičnoj situaciji. Zbog hladnog drugog dijela proljeća i prvog dijela ljeta, kasnilo se sa sjetvom, a i biljke su teško nicale. Nalaze se tek u fazi nekoliko pravih listova te su jako krhke. Grad je uništavao nadzemne dijelove ovih biljaka. Može se popraviti situacija, ali se njoj treba pristupiti s velikom dozom odgovornosti. Prije svega treba procijeniti broj biljaka sa oštećenim „vrhovima“ koji omogućavaju daljni porast centralnog dijela biljke. Ovakve biljke se moraju odstraniti iz usjeva i zamijeniti drugim rasadnim materijalom ili, iako je poprilično kasno, posijati direktnom sjetvom nove sjemenke. Biljke kod kojih nije oštećen navedeni centralni dio, nego samo bočni listovi i već formirani bočni rodni prirasti, ne treba uklanjati, ali ako ima odlomljenih dijelova, ukloniti iz parcele skupa sa uništenim biljkama. Kako ovaj biljni materijal može biti izvor zaraze, treba ga ukloniti iz parcele.

Image

Oštećene biljke treba blago, jako blago, pritisnuti prema dolje, odnosno s dvije ruke dlanovima prema dolje obuhvatajući zemljište oko biljke blago istisnuti vazdušne džepove i tako malo vratiti biljke u ukorijenjenu rizosferu. Biljke će se same ispraviti u početni položaj, a trenutni položaj je prouzrokovan gradom i trenutnim vjetrom. Obavezno odraditi zaštitu ovih kultura s fungicidima s jakim kontaktnim i sistemičnim dijelovanjem kako bi se spriječio proboj spora i čestica fitopatogenih gljiva, virusa, bakterija, molikuta, spiroplazmi itd. Najbolje je koristiti fungicide na bazi metalaksila, propamokarba, bakar (III) oksihlorid, captan i sl. Potrebno je izvršiti prihranu kroz sistem za navodnjavanje tečnim gnojivom J-FEED (Puccioni 1888.) u dozi 300-500 ml na 1.000 L vode na 1 dunum. Odmah navečer ili sutra ujutro potrebno je izvršiti folijarnu prihranu tečnim gnojivom Basic Power (Puccioni 1888.) u koncentraciji od 0,3% te ponavljati svakih 3 dana u narednom periodu.

Voćarske kulture su u fazi porasta ploda ili zrenja ploda. Grad je oštetio plodove i oni će stradati od bolesti ploda (botritis, monilia, venturia, razne plijesni itd.). Listove i grane koje su odlomljeni i ispod stabla moramo ukloniti iz zasada i spaliti. Stabla je potrebno zaštiti fungicidima poput Belis, Switch, Teldor, Signum i sl. Uz njih se može dodati i tečno gnojivo Basic Power (Puccioni 1888.) u koncentraciji 0,3% i uz dodatak rastopljenog kristalonskog gnojiva 20:20:20 + ME (Puccioni 1888.) i to 30 grama na 10 L vode. Ponoviti nakon 7 dana (ukoliko karenca za berbu dozvoljava). Kroz sistem za navodnjavanje dodati kristalonsko gnojivo 15:5:30 (Puccioni 1888.) u dozi 2 kg na 1.000 L vode po dunumu i dodati tečno gnojivo J-FEED N40 (Puccioni 1888.) u dozi 300-500 ml.

Kukuruz je u fazi 3-7 listova. Neki ratari nisu obavili zaštitu herbicidima. Najbolje bi bilo sačekati i upotrijebiti prvenstveno neku prihranu preko lista zbog načinjenog stresa i to tečnim gnojivima J-FEED N40 i BASIC POWER kako bi se kukuruz oporavio od stresa uz dodatak kristalonskog gnojiva 20:20:20 3 kg/ha.

Za ostale informacije nazovite +387 62 468 285.

Image