Mirsad Mahmutović: U nadi da ovdje neću ostariti sam

Kako je ostao jedan od malobrojnih u svom naselju i inspirisan tom prazninom u svom zavičaju, Mirsad Mahmutović je nedavno na svom Facebook profilu objavio svoje autorsko djelo „Vraćam ti se Kulo moja“.

Prošetah pored Kule Radetine, prisjetih se svoga djetinjstva i drugova koji su kao momci otišli iz rodnog kraja u bijeli svijet. Njima u spomen napisah ove stihove u nadi da će se jednog dana vratiti i završiti svoju životnu priču tamo gdje su je započeli.” – napisao je Mirsad.

Mirsad je odrastao u naselju Muhadžeri, nedaleko od nacionalnog spomenika BiH – Kule Radetine, tu proveo djetinjstvo zajedno sa svojom braćom i komšijama. Kako saznajemo od pouzdanih izvora, mještani ovog naselja su ,više nego obično, emotivno vezani za svoj rodni kraj. Postoje i slučajevi gdje su napuštali svoje selo i krenuli na duge pute za strane zemlje, te se u vrlo kratkom periodu vratili kući. Kako kažu, nemoguće je biti tamo, sve ih “guši”.

Pored pjesme “Vraćam ti se Kulo moja”, Mirsad ima i svoju zbirku pjesama koju je napisao još prije desetak godina. Inspiraciju je pronalazio, gdje drugo, nego u svom zavičaju. U svojim pjesmama piše o seoskim dešavanjima i o ljudima koji su obilježili njegovo djetinjstvo. Za javno objavljivanje svoje zbirke pjesama nije spreman, kaže niko ih neće razumijeti kao on, moglo bi samo doći do "nesporazuma".

Dosad je na Facebook profilu objavio svoja tri djela: „Zbogom Ameriko“, „Majci i ocu“ i „Vraćam ti se Kulo moja“, a njegovi prijatalji kažu da prepoznaju njegov „rukopis“ u svakom od njih.
 

kula