Najmlađa milijarderka ima 31 godinu. Bogatstvo je zaradila sama: ‘Sve možete pretvoriti u posao!‘

m

Aplikacija za dating Bumble, koja, doduše, još nije zaživjela kod nas, ali je iznimno popularna u SAD-u, posebna je po tome što tamo bez iznimke biraju dame. Od ostalih dating servisa se, među ostalim, razlikuje po tome što pri sparivanju heteroseksualnih parova samo i isključivo žene mogu biti te koje će napraviti prvi korak, odnosno poslati prvu poruku. Iza te ideje stoji 31-godišnja Whitney Wolfe Herd, koja je preuzela aplikaciju u veljači, a baš se nedavno priključila Forbesovoj listi superbogatih. Time je postala najmlađa milijarderka koja je sve, ali baš sve, zaradila sama. Njena je misija, piše BBC, “učiniti internet ljubaznijim i odgovornijim mjestom”.

U intervjuu koji im je dala još 2017. objasnila je kako smatra da je tajna uspješnosti jedne direktorice u tehnološkoj branši da ne uzima svoj posao previše ozbiljno. Nužno je, rekla je, i naći balans između posla i obitelji. Javnost je bila oduševljena kada je svoj govor pri organizaciji Nasdaq, koja slavi uspješne tvrtke, održala dok je pored nje stajao njezin 18-mjesečni sinčić.

Priča o tome kako je Herd došla do svojih milijardi prilično je zanimljiva. Ona je zapravo bila u osnivačkom timu Tindera (koji je kod nas jedna od popularnijih mreža za dating), no otišla je iz te tvrtke zbog tenzija s drugim direktorima, od kojih je s jednim i izlazila. Po odlasku, izašla je u javnost s optužbama za seksualno napastovanje, optuživši svojeg bivšeg šefa i dečka Justina Mateena za “prijeteće i nasilno ponašanje” te seksualnu diskriminaciju i napastovanje. Kompanija Match Group Inc, u čijem je Tinder vlasništvu, negirala je njezine tvrdnje, no svejedno su joj isplatili milion dolara. Herd je u tom cijelom procesu dobivala priličan broj negativnih komentara na internetu, pa je u jednome trenutku bila i obrisala svoj Twitter profil.

Susret u restoranu

Internetske, ali i životne traume, objašnjavaju zašto se na njezinom Bumbleu sve vrti oko žena. Koncept u koje se samo žene mogu javiti muškarcima prilično je jednostavan, ali radi veliku razliku i onemogućava da žene primaju neželjene poruke. Herd se 2017. godine u Italiji udala za biznismena Michaela Herda. Upoznala ga je 2013. (osobno, ne preko dating aplikacije), dok su oboje s porodicama bili u Aspenu, a spojio ih je zajednički prijatelj, koji ih je upoznao jednog popodneva.

Sreli su se i idući dan u restoranu na skijalištu, gdje je Whitney prekorila svojeg budućeg supruga jer vrijeme provodi sjedeći, a ne na skijama. On joj je rekao da ne zna skijati, pa mu je ona bila instruktorica te su se tako zaljubili. U decembru 2019. su dobili i svoje prvo dijete, sinčića Bobbyja Lee Herda.

Bumble je osnovala uz pomoć investitora Rusa Andreya Andreeva, koji je imao i udio u vlasništvu treće dating aplikacije Badoo, ali je svoje dionice i u Bumbleu i u Badoou prodao u novembru 2019. godine. Milijarderka Herd posjeduje udio u vlasništvu Bubblea od 11,6 posto, što je u novčanoj vrijednosti procijenjeno na 1,3 milijarde dolara. Ima i udio vlasništva Badooa. Te dvije aplikacije zajedno imaju oko 40 miliona korisnika, od kojih 2,4 miliona plaćaju dodatnu pretplatu kao premium korisnici. Ona je, inače, odrasla u Utahu.

U jednom istupu u javnosti, razgovoru za magazin Time nakon što je Bumble lansiran, progovorila je o tome da je kao tinejdžerica bila u nasilnoj vezi, koja ju je, izjavila je, dotukla, ali i “informirala te potaknula da shvati što ne valja u dinamici među spolovima”. No uspjela je taj dio života ostaviti iza sebe. “Više nemam potrebu suditi sama sebi”, rekla je u tom intervjuu, pa se zapitala: “Zašto bih čistila nečiju dramu? Žene to uvijek rade, čiste nered koji je napravio neko drugi.”

U čemu ste strastvene?

Upravo je takvim izjavama ova žena osvojila javnost. Otvorena je, njeguje svoje vrijednosti, a u javnost ne istupa s korporativne, nego ljudske pozicije. Ohrabruje žene da se bave biznisom. “Možete monetizirati što god poželite. Za početak, razmislite u čemu ste strastvene. I ako ste doista dobre u nečemu, pretvorite to u posao”, savjetovala je u jednom intervjuu koji je dala CNBC-ju. Iako je Bumble dizajniran tako da u startu svojim pravilima pokušava spriječiti incidente, prošle je godine ipak prijavljeno 880 hiljada incidenata koji se na ovoj aplikaciji, kao i na većini sličnoga tipa, detektiraju uz pomoć umjetne inteligencije, koja skenira razgovore u potrazi za govorom mržnje.

Inače, Herd je jedna od 328 žena koje su ove godine završile na Forbesovoj listi milijardera, a prošle je godine na njoj bila 241 žena. Ove su godine među top tri najbogatije žene MacKenzie Scott, bivša supruga šefa Amazona Jeffa Bezosa. Prestigle su je Alice Walton, koja zarađuje svojim Walmartom te Francoise Bettencourt Meyers, čiji je djed osnovao kozmetičkog giganta L’Oreal. Iako žene čine otprilike polovicu populacije, milijarderke poput Wolfe Herd čine samo pet posto od 500 najbogatijih ljudi na svijetu, izvijestio je Bloomberg Billionaires Index.

Izvor: