Pedijatrica Amra Junuzović Kaljić: Potreban nam je povratak kulturi dojenja

.

Biološki dar kojim je majka priroda obdarila ženu jeste mogućnost da doji. Osim što je besplatna hrana za bebu, majčino mlijeko je i savršenog hranjivog sastava, sterilno je i sadrži brojne imunološke faktore kojima štiti dijete od infekcija. Potpuno je prilagođeno potrebama za rast i razvoj djeteta, a dojenje je, osim samog čina hranjenja, psihološki snažan odnos između djeteta i majke. Koliko je dojenje važno za bebino zdravlje, koliko struka preporučuje ovaj vid prehrane za bebu i šta je, ukoliko majka nije u mogućnosti dojiti, najbolja zamjena, odgovorila je u razgovoru za „Azru“ eminenta stručnjakinja, pedijatrica prim. dr. Amra Junuzović Kaljić.

Koliko je, dojenje, zapravo, važno za bebino zdravlje i šta struka preporučuje, do koje djetetove godine bi majka trebala dojiti dijete?

– Dojenje, kao prirodni način hranjenja dojenčeta je od velike važnosti, ne samo zbog toga što ispunjava sve bebine nutritivne potrebe nego se pozitivno odražava na ukupan rast i razvoj djeteta. Žene su od iskona vlasnice posebnog osjećaja koje dojenče na prsima podstiče, a one svom podmlatku daju hranu, toplinu, sigurnost, zaštitu i posebnu socijalnu stimulaciju. Globalna strategija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a o ishrani dojenčadi, definiše preporuku prema kojoj dojenčad treba isključivo dojiti u prvih šest mjeseci života, a zatim uz komplementarnu ishranu od šestog mjeseca potreban je nastavak dojenja do druge godine.

Ukoliko majka nije u mogućnosti dojiti dijete, šta je najbolja zamjena?

– Najbolja zamjena za majčino mlijeko su adaptirane mliječne formule, koje kao sirovinu koriste kravlje mlijeko i koje se kroz tehnološki proces približavaju majčinom mlijeku po sadržaju i odnosu nutrijenata. Za zdravu dojenčad, tvornička mlijeka su normirana kao početna i prijelazna tvornička mlijeka za dojenčad, te se koriste prema uzrastu bebe. Od prvih pokušaja vještačke ishrane dojenčadi kravljim mlijekom teži se tome da  se ono prilagodi (adaptira) potrebama dojenčadi, pri čemu je majčino mlijeko nedostižan uzor.  Zapravo, veoma je malo žena koje ne mogu da doje (bolest majke, terapija koja ugrožava dojenje i sl.). Uz adekvatnu pripremu majke i podršku porodice, uz našu, stručnu, medicinsku pomoć i preporuke za otklanjanje nekih poteškoća u tehnici i režimu dojenja, mnoge majke uspješno doje svoju djecu, u šta sam se nebrojeno puta uvjerila kroz svoju dugogodišnju praksu. U tom kontekstu smo kao društvo u obavezi da majkama dojiljama pružimo podršku, kako bi svoju djecu hranile najboljom hranom na svijetu.

 Kada se preporučuje početi davati bebi kravlje mlijeko? I je li kravlje mlijeko do određene životne dobi može biti štetno za dijete?

– Neobrađeno kravlje mlijeko nije pogodno za ishranu dojenčadi i nezreli bebin organizam može imati zdravstvenu štetu od takvog načina hranjenja. Krajem prve godine života, u dječiju ishranu se može uvesti konzumno mlijeko, pasterizovano, kratkotrajno sterilizovano ili mlijeko u prahu, uvijek vodeći računa da je to punomasno mlijeko, s koncentracijom masnoće ne manjom od 3,2 posto.

Zašto je majčino mlijeko tako posebno?

– Među najvažnijim razlozima koji idu u prilog dojenju su činjenice da je posisano mlijeko s dojke praktično sterilno, sadržava brojne imunološke faktore kojima štiti dijete od infekcija, da je sadržaj majčinog mlijeka u potpunosti prilagođen potrebama rasta i razvoja djeteta i da je dojenje, osim akta hranjenja, psihološki snažan odnos između djeteta i majke. Ishrana dojenčeta na dojci ima niz povoljnosti i s ekonomskog stanovišta. Zato nam je potreban povratak kulturi dojenja.

 KAKO DJECU ZAŠTITITI OD CORONA VIRUSA

Šta biste preporučili roditeljima, kako čuvati dijete od zaraze Corona virusom, kako im graditi imunitet?

– Najznačajnija podrška dječijem zdravlju jeste, osim početnog dojenja,  raznovrsna ishrana, koja obezbjeđuje unos važnih nutrijenata za imunološke procese: proteina, ugljikohidrata, masnoća, vitamina i tzv. mikroelemenata. Ishrana je esencijalna za dobro zdravlje, ključna je za izgradnju imuniteta, zaštitu od bolesti, infekcija i podrška oporavku. Osim toga, djeci je za rast i razvoj potrebna stimulacija koja dolazi iz toplog, porodičnog okruženja, igre kroz koje uče, kretanje i igre na čistom zraku.

 Preporučujete li imunizaciju djece protiv zaraze Corona virusom?

– Među najistaknutijim postupcima za zaštitu zdravlja naše djece svakako je imunizacija koju provodimo kroz obavezni Program imunizacije i koji djecu štiti od teških infektivnih bolesti. Radi toga promocija imunizacije kao zaštite zdravlja populacije je veoma važna. Kroz aktuelnu situaciju pandemije SARS-Cov2 virusom, svakodnevno se uvjeravamo koliko su vakcine važne. U tom kontekstu, također treba reći da su istraživanja o adekvatnoj vakcini za djecu u toku, kako bi se mogla primijeniti na djecu mlađoj od 16, odnosno 18 godina, kako je to kod dosad odobrenih vakcina protiv Covida-19.

PROMOCIJA DOJENJA U JAVNOSTI POZNATIH MAMA

Slavne mame često ličnim primjerom promoviraju važnost dojenja s ciljem buđenja svijesti svih majki o važnosti ovakve vrste prehrane beba. Mnoge od njih razbijanju i predrasude o dojenju u javnosti, a „Azra“ podsjeća samo na neke od njih.

 Sofija Milošević

Manekenka Sofija Milošević nedavno je objavila fotografiju na Instagramu na kojoj, odjevena u ležernoj trenerci, sjedi i doji sina Alekseja.

– Dojenje je toliko važno. Koliko god je važno za bebu, toliko je važno i za mamu. Zaista sam zahvalna što mogu da dojim svoju bebu već sedam mjeseci – napisala je Sofija uz fotografiju koja je izazvala samo pozitivne reakcije pratitelja.

Emily Ratajkowski

Dvadesetdevetogodišnja manekenka Emily često na društvenim mrežama dijeli fotografije kako izgleda trenutak u kojem doji sina.

– Ovo su najljepši trenuci – poručuje ona.

Hilary Duff

Jedna od slavnih dama koje često promoviraju dojenje u javnosti jeste i holivudska glumica Hilary Duff.

– Osjećam se sretno i privilegirano što sam u mogućnosti da dojim svoju bebu, jer znam mnoge žene koje nisu – napisala je svojevremeno u objavi.

 Ashley Graham

I ova slavna manekenka glasno se bori za dojenje u javnosti. Često dijeli na društvenim mrežama intimne trenutke sa svojim sinom.

– Dojenje je ozbiljan posao. Nastavite hraniti svoju bebu majčinim mlijekom – savjetuje Graham.

 Larissa Waters

Australska političarka koja je pokrenula lavinu komentara i postala svjetski poznata jeste Larissa Waters, a nakon što je dojila dijete u parlamentu, u toku sjednice.

– Nadam se da ću pomoći destigmatizaciji dojenja u javnosti ili na radnom mjestu – rekla je Waters.