Sjaj i bijeda BiH: Ko štrajkuje, a ko ne radi i prima platu?

Parlamentarci ne rade, ali redovno primaju plate. Rudari, učitelji, nastavnici, radnici pošte, medicinari štrajkuju.

Iako su za jedanaest mjeseci održali tek četiri sjednice, bh. parlamentarcima je iz budžeta uplaćeno oko milion maraka na ime plata i naknada. Ukupne plate, koje dosežu iznose i do 7 hiljada maraka, dobiju čak i oni koji javno govore da na sjednice ne žele dolaziti, a pored plata primaju i naknade za odvojen život, put, smještaj…

Sa druge strane su građani, čije plate su mizerne i kasne mjesecima, a koji iste te parlamentarce plaćaju i čije interese bi oni morali zastupati. 

Rudari su već danima u jamama, drugi radnici štrajkuju u školama, poštama, zdavstvenim ustanovama, željeznicama…

Sav sjaj i bijeda BiH u četiri rečenice. 

I dok su jedni preplaćeni za nerad i ispijaju kafe u svojim udobnim kancelarijama, na terenu je situacija sljedeća.

Rudari u Zenici

Tri smjene pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame iz kojih se vadi mrki ugalj i odbijaju izaći.  Od 15 sati jučer su stupili u štrajk glađu. Traže svoje plate. 
Danas su im se priključili i rudari Raspotočja koji su silaskom u treću smjenu protekle noći odlučili izraziti neposluh i odbili izaći jutros u 7 sati. Plan im je da blokiraju  i put Kočevskog sliva zajedno sa porodicama.  

Zbog iscrpljenosti i izduvnih gasova, više puta je intervenisala ekipa hitne pomoći kako bi pružili pomoć rudarima kojima je pozlilo.

Učitelji i nastavnici

I Prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH danas su održali polusatni štrajk upozorenja kako bi pokazali solidarnost prema kolegama iz Unsko-sanskog kantona, koji za Vladu USK imaju samo dva zahtjeva: poštivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u obrazovanju, a koji se krši od septembra 2018. god. do danas i isplata razlika na plate od septembra prošle godine do danas.

Ukoliko ne dođe do rješenja, sindikati koji zastupaju prosvjetne radnike u FBiH razmotriće generalni štrajk na nivou cijele Federacije BiH.

Radnici pošte

Nezadovoljni su i članovi Nezavisnog sindikata radnika Hrvatska pošta Mostar.  Danas su održali jednosatni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, malih plata, nedostatka radnika u “proizvodnim sektorima” i slabe organizacije posla.

Kako je medijima rekao Tomislav Erić, predsjednik sindikata, osnovni razlog okupljanja su male plate koje su iste već godinama. 
“Moja godišnja neto plata sa 26 godina staža za 2018. godinu iznosila je 10.374 maraka. Drugi razlog je sve veći pritisak na radnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima”, istakao je Erić.

Podsjetimo još da su ranije iz uprave HP-a Mostar rekli kako su nerealni zahtjevi ovog sindikata za linearnim povećanjem svih plata za 20 i 30 posto.

Zdravstveni radnici u KS

Više od 3.000 radnika u zdravstvu koji su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS-a 5. septembra je stupilo u generalni štrajk nakon neuspjelih pregovora s Vladom KS-a koji traju od februara zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora s boljim uslovima. Oni traže novi kolektivni ugovor i povećanje osnovice, to jeste da im se satnica poveća na 2,90 KM. Još uvijek nije postignut dogovor Vlade i zdravstvenih radnika u KS, a o daljim koracima javnost će biti uskoro obaviještena.  

Zdravstveni radnici u RS

Za oktobar su generalni štrajk najavili medicinski radnici u Republici Srpskoj.

“Nažalost, umjesto otvaranja socijalnog dijaloga i postizanja fer dogovora sa reprezentativnim sindikatima, od premijera Viškovića smo nedavno dobili ozbiljnu i hladnu najavu plana o dugogodišnjem “zamrzavanju” plata zdravstvenim radnicima i nekakav potpuno obesmišljeni i oktroisani Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema, koji po našem mišljenju sigurno ne može osigurati njegovu održivost”, istakao je za BUKU Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske i naglasio da ostaju pri ranijem  zahtjevu da se plate, odnosno lična primanja zdravstvenih radnika moraju povećati u iznosu ne manjem od 30%.

Željezničari u RS

Nezadovoljni su i radnici Željeznica Republike Srpske. Oni su u julu održali polučasovni štrajk upozorenja, jer im nisu povećane plate. Član su Konfederacije Sindikata Republike Srpske koja je ovog mjeseca usvojila Deklaraciju o pravima radnika, čime su zahtjevi 35 000 radnika – željezničara, rudara, te zaposlenih u naftnoj industriji, Elektroprivredi, Elektropenosu,  upravi – dostavljeni predsjednici Republike Srpske, predsjedniku Vlade RS i poslanicima u NSRS. O koracima koje planiraju poduzimati ako Deklaracija ne bude usvojena još se nisu očitovali.