Stalno ste umorni i nedostaje vam energije? Proljetni umor je stvaran, evo kako s njim izaći na kraj

a

Tmurna je zima došla svome kraju. Više nije sve tako sivo, dani su duži, priroda se budi. Zašto onda imate osjećaj da ste preumorni za uživanje u blagodatima odjednom ljepšeg i šarenijeg svijeta? Pospaniji ste nego što je to slučaj tokom zime ili pod stresom? Nedostaje vam i volje za najjednostavnije zadatke. Niste sami. Postoji ime za ovaj sindrom, a naziva se – proljetni umor! No nije sve izgubljeno. Evo kako možete pobijediti proljetni umor i uživati u ljepšem vremenu.

Šta je proljetni umor?

Sindrom proljetnog umora (ponekad poznat i kao proljetna letargija) se odnosi na stanje umora, niže energije, ponekad i depresije koja se povezuje s dolaskom proljeća. Naša tijela reagiraju na promjenjivo vrijeme i toplije temperature. Još ako ste slučajno k tome alergični, posve je jasno da niste osoba kojoj je omiljeno godišnje doba proljeće.

Promjenjivo vrijeme može iscrpiti tijelo. Kada temperature rastu, krvni pritisak pada. Hormonalna ravnoteža na prelasku godišnjih doba također igra važnu ulogu. Kako dani postaju duži, naše tijelo stvara više endorfina, testosterona i estrogena. Iako je naše tijelo čudo prirode ipak nije savršen stroj pa ovakve promjene znaju dovesti do pojačanog osjećaja umora. Umor je znak i da nam nešto nedostaje, možda je san, a možda su i neki važni vitamini i minerali.

Odmor vam je saveznik

Znamo da trebamo adekvatnu količinu sna kako bismo normalno funkcionirali, ali ponekada žrtvujemo san jer želimo obaviti više stvari u danu. Uz dovoljnu količinu sna lakše ćete se fokusirati, a više fokusa znači i povećanu produktivnost. Vaše tijelo zaslužuje barem 7 sati sna svake noći, a pomaže i da barem sat vremena prije spavanja pobjegnete od ikakvih ekrana – bez obzira je li u pitanju televizor ili sveprisutni smartphone.

Pronađite omiljenu metodu opuštanja

Uz spavanje, kroz dan je važno pronaći malene oaze mira i veselja. Ne morate biti dostupni kolegama, prijateljima i poznanicima čitav dan. Zaslužujete malo vremena i za sebe. Eksperimentirajte i pronađite omiljenu metodu opuštanja! Mentalno ćete se osjećati bolje, a tada će i vaše tijelo prodisati. Nekima je to pjenušava kupka i maska za lice, nekima omiljena knjiga i topla šalica ukusne kave, a nekom možda baš uživanje u šetnji i stvarnom obraćanju pažnje na novo rađanje prirode.

Pokret je također važan

Možda mislite da nemate vremena u svoj pretrpan raspored ubaciti i oblik tjelovježbe, ali naša tijela su stvorena za kretanje. Poklonite im to zadovoljstvo. Vi birate što vam je najdraže – možda je to 15 minuta yoge uz influencerice s Youtubea, možda je to lagano trčanje kroz park, a možda ćete se baš najugodnije osjećati u teretani među svim tim ljudima koji imaju isti cilj kao i vi – osjećati se i izgledati bolje.

Tjelesna aktivnost će vam poboljšati metabolizam i cirkulaciju, a ne smijemo zaboraviti ni povećano izlučivanje serotonina – ključnog hormona koji utječe na cijelo tijelo te stabilizira naša raspoloženja. S razlogom ga se naziva hormonom sreće.

Hrana je sreća, ali i uzrok sreće, opskrbite se nutrijentima za borbu protiv loših raspoloženja

Ako uzmete vrhunskog sportistu prije velikog takmičenja i odjednom mu ne date kvalitetnu prehranu na koju je navikao, uskraćujete mu nutrijente koji su mu potrebni za vrhunske rezultate – on više neće biti vrhunski sportista. To nikada ne biste napravili. Željeli biste da je svatko najbolja verzija sebe. Tretirajte sami sebe kao vrhunskog sportistu. I vi također trebate kvalitetnu prehranu kako biste tijelu osigurali adekvatnu količinu vitamina i minerala za normalno funkcioniranje. Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu nutritivno siromašna i nedovoljno kvalitetna za zadovoljavanje potreba našeg organizma. Zato mnogi ljudi u brizi za vlastito zdravlje biraju I kvalitetne dodatke prehrani.