U laži su kratke noge

"Nema čoveka koji voli vlast, a da u njemu ne čuči manji ili veći zlikovac"- rekao je Dobrica Ćosić, nekadašnji srpski književnik i političar (1921-2014).

Tražiti pravednost, iskrenost među političarima, stvar je zabave, ukusa, ali ne i stvarnosti, jer pošten političar se brzo otkrije i likvidira. Identično čovjekovom traženju pravednosti i iskrenosti među djecom, koja su sklona laganju i varanju. Ovo su riječi iskusnog političara i ne vjerujemo da je ovaj stih zapisao, a da nije njegovo vlastito iskustvo i iskustvo njegovih najbližih saradnika. Svjedočili smo raspuštanju općinskih odbora, rušenjem jedne stranke, a napadom novo osnovane, prelaskom njenih članova u novo osnovanu stranku, jer je mirisalo da bi se ta stranka mogla dočepati zastupničkih fotelja u državnom Parlamentu ili Domu Naroda, da bi se kasnije, pobjedom već provjerenih stranaka, koje su na vlasti od poslije rata (SDA, HDZ, SNDS), licemjerno vraćali u svoje stare klupe, kao da ništa nije bilo.

Građani BiH ne znaju da se ukupan trošak (ne)rada tri člana Predsjedništva plaća iz njihovih džepova.

U zgradi Predsjedništva su tri kabineta, preko 90 zaposlenih i više od 10 savjetnika tri člana, s godišnjim budžetom Predsjedništva većim od 7 miliona maraka. Ovaj iznos nije ni toliko velik, koliko ga uvećaju statistički podaci ureda za reviziju institucija, prema kojima BiH ima najveći budžet u regionu i najviše zaposlenih. Građani BiH plaćaju 5 hiljada maraka mjesečno za njihove plaće, troškove nabavke novih auta i održavanje postojećih (kojih je oko 35 u vlasništvu Predsjedništva sa ukupnom vrijednošću oko 2 miliona i 700 hiljada maraka). Rad zastupničkog Doma, koji je 2018 dobio 98 zastupnika, plaćaju građani, čiji dnevni trošak je oko 62.000 maraka (radili ili ne radili). Također smo bili svjedoci predizbornih obećanja nekih visokih funkcionera da će u slučaju pobjede, sav posao voditi iz Banja Luke, jer mu se ne ide u Sarajevo ili Teheran, gdje hodže urliču i gdje mora gledati munare oko sebe. No, slatka je vlast.

Više je novca nego u Banja Luci.

Kada kažemo da očekujemo boljitak u BiH, definitivno mislimo na boljitak tamo poslije 2022, ako ne bi opet Baja zasjeo na funkciju države koju ne priznaje. Kakav boljitak očekiva bošnjački narod od čovjeka koji Bosnu i bošnjake mrzi, vrijeđa, ponižava?

Evo ubrzo će oktobar, pa ćemo praviti rezime koliko su digli plate i penzije. Mi smo naučili; "Ne daj vlast ko je voli." On vlast voli, ali narod ga ne zanima. A evo dok gledamo, sve je mirno, nema predizbornog straha, kojim se narod prisili da glasa, nema prepucavanja, jer sve je to negdje na istoj vagi. Lopov nam boljitak donijeti neće, dok pošten narod ove države, hrani sebe i sve političare kao sirotinju, birao ih za sebe ili ne."

 

Piše: Emir.E