Erdoan u kontroverznoj posjeti Njemačkoj

n

Erdoan je sve kritičniji prema izraelskom ratu protiv Hamasa koji vlada u Gazi

Njemački lideri ugostit će turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na razgovorima u petak, u vrlo kontroverznoj posjeti koja je postala još eksplozivnija zbog Erdoanove oznake Izraela kao "terorističke države".

Erdoan je sve kritičniji prema izraelskom ratu protiv Hamasa koji vlada u Gazi, koji je pokrenut nakon smrtonosnog napada islamističkih naoružanih napadača 7. oktobra za koji je Izrael rekao da je u njima ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila.

Dok je kancelar Olaf Šolc (Scholz) otputovao u Izrael da ponudi bezuvjetnu i nepokolebljivu podršku Njemačke nakon napada Hamasa, Erdoan je udvostručio svoju odbranu islamista kao "oslobodilaca" koji se bore za svoju zemlju.

Turski lider optužio je Izrael da je počinio ratne zločine svojim bombardiranjem i kopnenim upadom u Gazu, gdje je broj poginulih porastao preko 11.000, prema zdravstvenim vlastima na toj teritoriji koje vodi Hamas.

 

Erdoanov stav je izazvao pitanja u Njemačkoj o tome da li je mudro ugostiti turskog lidera u ovom trenutku, a opozicioni konzervativci, pa čak i liberalni FDP, član Šolcove koalicije, pozivali su Scholza da odustane od poziva.

Ali vlada predvođena lijevom centrom saopćila je da je još važnije nastaviti razgovarati u najtežim vremenima.