24 genijalna trika za čišćenje cijele kuće - olakšavaju život

Vjerovali ili ne, pecivo je dobro za čišćenje starih slika, a neće ih oštetiti. Prerežite ga na pola i mekanom stranom lagano prolazite po slici, prljavština će ostati na njemu.

Onima koji se užasavaju bakterija, zaziru od svakog zrnca prašine ili ne podnose mrlje oko sebe, ovi trikovi će biti dragocjeni. Osim toga, tu su i savjeti kako iskoristiti, primjerice, majonezu ili kečap u čišćenju mrlja.

1. Mikrovalna ubija do 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa - stavlja se u nju na dvije minute.

2. Slavinu je dobro istrljati masnim papirom jer to sprječava stvaranje mrlja od vode i otisaka. Već nastale naslage uklonit će bijeli ocat.

3. Koristite stalak za spužvicu od suđa jer će se tako bolje osušiti.

4. Istrljajte posuđe od lijevanog željeza spužvicom i solju jer ona ima sposobnost upijanja masnoće i podiže ostatke hrane pa ih je lakše isprati.

5. Stara četkica za zube odlična je za čišćenje tostera iznutra.

6. Filter iz usisavača odlično će se oprati u perilici za suđe.

7. Starom četkicom, limunom i soda bikarbonom očistite odvod, to će uništiti bakterije i mirisat će bolje.

8. Vjerovali ili ne, pecivo je dobro za čišćenje starih slika, a neće ih oštetiti. Prerežite ga na pola i mekanom stranom lagano prolazite po slici, prljavština će ostati na njemu.

9. Udubine pune prljavštine na prozorima čistite vaticom namočenom u ocat.

10. Soda bikarbona osvježit će madrac koji ima neugodan miris, a sve što trebate napraviti je posipati sodu po njemu, ostaviti da stoji neko vrijeme pa usisati. Jednak postupak je i kod osvježavanja tepiha.

11. Pegla će ukloniti tvrdokorne mrlje iz tepiha. Najprije ih pošpricajte mješavinom bijelog octa i vode u omjeru 1:2. Potom na to stavite vlažan ručnik ili staru pamučnu krpu pa na to stavite peglu i uključite paru na 30 sekundi.

12. Čarape kojima ne možete naći par ili su za smeće iskoristite za čišćenje roleta - navucite na ruku, pošpricajte s mješavinom vode i octa pa brišite. Starim komadima odjeće možete barem jednom obrisati prašinu ili oprati pod prije bacanja u smeće.

13. Štedne žarulje očistite od prašine čistom kistom.

14. Ekstrakt vanilije zagrijan u pećnici brzinski će namirisati prostor. 

15. Zagrijte kupaonicu prije čišćenja jer to udvostručava učinak alkalnih sredstava za čišćenje. Dovoljno je deset stupnjeva više od uobičajene temperature.

16. Prašinu sa svijeće uklonit će kuglica vate namočena u alkohol.

17. Prljavštinu s kuhinjskih ormarića uspješno će ukloniti gusta smjesa soda bikarbone i biljnog ulja.

18. Tragove gumenih đonova na podu uklonit će WD-40.

19. Požutjele jastuke izbijelit će strojno pranje u mješavini jedne šalice deterdženta za rublje, šalice za posuđe, šalice izbjeljivača i pola šalice boraksa.

20. Platneno sjenilo na lampi od dlačica i ostalih nečistoća očistit će valjak za uklanjanje dlačica s odjeće.

21. Talog od kave uklonit će neugodne mirise iz hladnjaka.

22. Krumpir na kojem je soda bikarbona odličan je za čišćenje mrlja od hrđe.

23. Imate li viška majoneze u hladnjaku iskoristite ju za čišćenje mrlja na drvenim predmetima. Majoneza se stavi na suhu krpu i time istrlja mjesto s mrljom.

24. Kečap je odličan za čišćenje bakrenih i posrebrenih predmeta te hrđe s posuđa. Ostavi se na hrđavom dijelu neko vrijeme i obriše mokrom krpicom.

Izvor: