7 stvari koje djeca mogu naučiti u bašti

.
Neki od nas su tokom odrastanja imali tu sreću da žive u kućama koje imaju dvorište i baštu. Drugi, pak, su drage volje provodili raspuste na selu kod babe i djeda. Ima zaista nešto posebno u tim baštenskim aktivnostima kad si dijete, ali i sada se nerijetko rado prepustimo čarima vrta.

 

Obrada zemljišta, sadnja raznih biljaka, njihovo zalivanje i održavanje… I onaj omiljeni dio – uživanje u slasnim polodovima koje sami uberemo.

 

Ne morate živjeti od uzgajanja voća, povrća ili cvijeća da biste uživali u ovim ritualima. Možete napraviti baštu samo za sopstvene potrebe. Čak i na balkonu ili terasi možete kreirati sopstveni vrt u kojem ćete svi porodično uživati.

 

U ovim nesigurnim vremenima, dvorište, bašta ili terasa su od posebnog značaja. Oni nam nude priliku da ostanemo sigurni, a da opet uživamo na otvorenom. I ovo je svakako savršen način da se naši najmlađi povežu sa prirodom, čak i ako ste bili primorani da odustanete od ovogodišnjih putovanja. Ne samo da ćete stvoriti lepe uspomene, već ćete dobiti priliku da mališane naučite važnim životnim vještinama.  

ODGOVORNOST

Baštovanstvo zahtijeva mnogo vremena i posvećenosti. Mala deca će brzo naučiti da moraju biti strpljivi i odgovorni ako žele da im dragocijeno sjeme preraste u hranu. Potrebno je redovno zalivanje i đubrenje, paziti da li biljka ima dovoljno sunca i stpljivo čekanje da seme preraste u biljku.

 

SAMOPOUZDANJE

Znate li samo koliko će radosno grickati krastavac koji su sami zasadili ili gajili? Do povećanja samopouzdanja neminovno dolazi kada se postignu ciljevi, a uživanje u hrani koje su naše ruke stvorile je neprocijenjivo.

 

Nekoliko studija je takođe pokazalo da baštovanstvo ima pozitivne efekte na zdravlje odraslih i djece, uključujući poboljšano raspoloženje, smanjenu anksioznost i bolji kvalitet života.

 

FIZIČKA AKTIVNOST I RAZVOJ

Vrtlarstvo može biti težak posao, ali djeca neće primijetiti znoj jer će biti previše zauzeti i silno će se zabavljati. Ne samo da će imati koristi od fizičke aktivnosti, već će biti na vazduhu i suncu.

 

Briga o bašti ima i nekoliko razvojnih prednosti. Povećava grube motoričke sposobnosti (kopanje, dizanje kante za zalivanje, čupanje korova) i fine motoričke veštine (rukovanje i sadnja semena) i angažuje sva čula (osećaj prljavštine, gledanje različitih boja, miris cveća, slušanje ptica i degustacija hrane).

 

ZDRAVA ISHRANA

Da li vaše dijete odbija jesti povrće? Pustite ih da sami uzgajaju povrće i posmatrajte kako se njihov stav mijenja. Paradajz, krastavci, pa čak i začinsko bilje će im odjednom postati najukusnija poslastica.

 

Njihovu novonastalu strast možete pojačati objašnjavanjem kako voće i povrće jačaju njihove mišiće i daju im energiju potrebnu za trčanje i igru čitav dan. Ako žele biti jaki poput Popaja, moraju jesti svoj špinat!

 

NAUČIĆE DA VOLE PRIRODU I NAŠU PLANETU

Ne samo da će kopanje uticati da zavole prirodu, već će ih naučiti odgovornosti prema životnoj sredini.

 

Ugajanje sopstvene hrane smanjuje količinu toksičnih hemikalija u vodi, ali i našim tijelima. Oni će razumijeti vitalnu ulogu koju pčele igraju stvaranju hrane. Oni će naučiti da svaki mali korak koji preduzmemo za stvaranje hrane i koliko je bitno za našu planetu da minimiziramo prehrambeni otpad.

 

NAUČNE I MATEMATIČKE SPOSOBNOSTI

Nema boljeg načina za učenje od onog kroz zabavna stvarna iskustva, a baštovanstvo svakako spada u tu kategoriju. Djeca mogu učiti osnovne matematičke vještine tako što će brojati sjemenke ili tako što će mjeriti napredak biljke svake nedjelje.

 

Oni takođe istražuju naučne koncepte kada postavljaju pitanja poput: Zašto biljkama treba sunce da bi rasle? Zašto su njihovi listovi zeleni? Ova vrsta praktičnog učenja vrijednija je od svega što mogu naučiti iz udžbenika.

 

ZNAČAJ PORODIČNOG VREMENA

Baštovanstvo će podstaći svakog člana porodice da se malo odmakne od ekrana i obaveza i da se opusti i fokusira na zajednički cilj. Zato je ovo sjajan način da se učvrste porodične veze i poboljša međusobna komunikacija.

 

Ako vaša djeca nisu oduševljena baštovanstvom na početku, pokušajte da ih animirate. Neka priteknu u pomoć i starija braća i sestre. Možda možete dekorisati zajedno baštu, kupiti dječije alate sa kojima je lako rukovati, napraviti strašilo ili kućicu za ptice.

 

Možete napraviti i tematsku baštu. Na primer, vrt duge, pa tako zasaditi cvijeće u bojama duge. Ili još jedna zabavna tema – bašta za pizzu, pa posadite sve sastojke koji su vam potrebni za picu (paradajz, luk, bosiljak).

 

Uz niz kognitivnih, fizičkih i emocionalnih dobrobiti za decu i odrasle, baštovanstvo je fantastična aktivnost za čitavu porodicu. Porodica koja raste zajedno, zauvijek ostaje zajedno!

ZAŠTITITE GLAVICE!

Vrijeme na otvorenom je sjajno za djecu, ali opet moramo biti obazrivi, naročito ljeti kada su jaki sunčevi zraci. Elodie Details šeširi za sunce su izrađeni od 100% Oeko-Tex sertifikovanog pamuka koji savršeno prijanja na njihove glavice.

 

Obod kod vrata je duži zarad dodatne zaštite. Sa njihovim brojnim mogućnostima možete podesiti veličinu i stil koji vama odgovara. Jedan šeširić za sunce – milion stilskih mogućnosti!

Izvor: