Aurora Borealis: Polarna svjetlost iznad finskog grada Rovaniemija (VIDEO)

Polarna svjetlost
Na nebu iznad finskog grada Rovaniemija pojavila se polarna svjetlost

 

Na nebu iznad finskog grada Rovaniemija pojavila se polarna svjetlost. Lokalno stanovništvo, turisti i znanstvenci su bili zadivljeni dužinom trajanja i raznim oblicima ove prirodne pojave.

Pruge i zavjese lijepe žutozelene boje su bile vidljive na nebu od 22.30 sati i trajale su do dugo u noć. U ranim jutarnjim satima aurora borealis je tijekom 30 minuta pokazala “čitav svoj spektar” sve do ružičaste i ljubičaste boje.

Kraj septembra se smatra najpovoljnijim razdobljem za promatranje ove pojave u krajevima u blizini Arktičkog kruga. Grad Rovaniemi središte je najsjevernije finske provincije Laponije i nalazi se deset kilometara južno od Polarnog kruga.

Polarna svjetlost nastaje kada električki nabijene čestice, nastale djelovanjem Sunčeva vjetra ili baklji uđu u višu Zemljinu atmosferu. Ove elektrizirane čestice se kreću i ubrzavaju svoju putanju u blizini Zemljinih magnetskih polova, gdje se sudaraju s česticama u zraku. Prilikom ovog sudaranja čestica nastaju razni svjetlosni oblici u bojama, kao što su dugačke pruge, plohe, lukovi.

Video možete pogledati i OVDJE 

Izvor: