Beba kojoj je srce prestalo kucati 22 minute proslavila svoj prvi rođendan

Prijevremeno rođena beba Lacey Sherriff čije je srce prestalo da kuca čak 22 minuta ljekari su nazvali "čudom" pošto proslavlja svoj prvi rođendan, a imala je minimalne šanse da preživi, piše BBC.

Lacey Sherriff, koja je težila 653 g. nakon rođenja i koja je rođena nakon samo 27 sedmica trudnoće, neposredno nakon rođenja preživjela je čak dva zastoja srca.

Njeni roditelji su se pripremili na najgori mogući scenario, ali njihova kćerka ipak je preživela. Doktori u klinici St George's u Londonu kazali su da će se Lacey pravilno razvijati i da bi trebala živjeti normalan život.

Inače, Lacey je rođena carskim rezom u klinici St Peter prije nego što je pet dana kasnije prebačena u St George zbog hitne operacije kojom je trebalo biti sanirano teško stanje crijeva - nekrotizujući enterokolitis.

Tokom operacije, srce joj je prestalo da radi na 12 minuta prije nego što su joj ljekari uspjeli stanje da stabiliziraju. Nakon toga joj se srce opet zaustavilo na dodatnih deset minuta.

Poslije operacije njeno stanje je usporeno napredovalo, ali su joj trebali daljnji operativni zahvati koji su trebali riješiti probleme s njenom stomom ugrađenom u stomak tokom prve operacije.

Lacey je konačno otpuštena prošli mjesec nakon 111 dana provedenih u bolnici i za to vrijeme je proslavila svoj prvi rođendan.

Izvor: