Bh. ilustrator objavio upute za pripremanje bosanske kafe

kk

Ilustrator Emir Isović objavio je upute za tradicionalnu bosansku kafu.

Uzmite šaku najkvalitetnije brazilske Minas kafe u zrnu. Stavite u šiš, odnosno metalni mlin sa drškom. Pecite je na vatri od pet do osam minuta.

Kafu zatim stavite u mlin i mljevite kafu od tri do pet minuta. Granule kafe naspite u džezvu i pecite 20-ak minuta. Pazite da kafa ne zagori. Cilj je da je malo ispržite kako biste poboljšali njen okus.

Prelijte je vrelom (gotovo kipućom) vodom. Četvrtinu džezve ostavite praznu. Sačekajte da voda proviri. Pustite je da vrije 10 - 20 sekundi sve dok se na vrhu ne formira pjena (koju narod zove kajmak).

Sklonite s vatre. Naspite vrelu vodu do vrha džezve. Kafa je spremna. Zbog oblika džezve granule kafe će ostati na dnu.
Imajte na umu da je glavni užitak zapravo u razgovoru s prijateljem dok pijete kafu. Zabava počinje tek nakon što je popijete. Obrnite fildžan i sačekajte dvije minute.

Nakon toga pogledajte tragove granula kafe na dnu. Možda vidite neke fantastične "stvari": slona, stare čizme, drveće, vanzemaljce, bivšu djevojku ili podmornicu.

Ovaj mali Rorscachov test zapravo nije o proricanju budućnosti vašeg prijatelja. Cilj je ispričati prijatelji ono što on želi čuti: "Vidim da ćeš otići na putovanje i zaraditi mnogo novca." Prijateljstvo se tako nastavlja.