Bolje je svakog jutra da doručkujete pizzu nego ovo

C

Ako volite da započnete jutro sa zdjelom ovsene kaše iz kese, imamo loše vijesti. Većina tih žitarica je prepuna šećera i zaista nije najbolji način da započnete dan.

Hrskave i slatke pahuljice ne bi trebalo da budu vaš doručak. Nutricionistkinja Chelsea Eymer čak smatra da je bolje da pojedete komad pizze nego ovsenu kašu.

Ona ističe i da jedno prosječno parče pizze i porcija pahuljica sadrže skoro isti broj kalorija. No, dodaje da pizza čak sadrži i izvjestan broj proteina koji će vas duže držati sitim.

Eymer dodaje i da pizza sadrži više više masti, a manje šećera nego većina pahuljica koje se mogu naći u prodavnicama. Tako vam pizza neće izazvati nagli skok šećera, prenosi Antena M.

 

Jedna šolja ovsenih pahuljica s grožđem, na primjer, sadrži 18 grama šećera (blizu dnevnog ograničenja od 25 grama koje se preporučuje za žene) i nula zdravih masti.

Eymer je također primijetila da pizza ima više proteina od tipične činije žitarica. Tako može duže da zadovolji vaš apetit i spriječi grickanje između obroka.

Ali, prije nego što naručite pizzu za doručak, važno je da zapamtite da pizza još uvijek nije posebno zdrava. Ne biste trebalo redovno posezati za njom.

„Sve u svemu, to je samo uravnoteženija opcija“, objasnila je Eymer.

Ako želite zaista da na hranljiv način započnete dan, probajte grčki jogurt sa voćem (povećat ćete kalcijum i proteine) ili ovsene pahuljice koje ćete sami skuhati.

U njih ćete dodati cimet i svježe ili zaleđeno voće, prenosi health.com.

Izvor: