Budite se usred noći? Evo koji su razlozi i kako si možete pomoći

Spavanje
Ako se teško naspavate, niste sami. Studije pokazuju da 60% odraslih Amerikanaca gotovo svake noći ima problema sa spavanjem, uključujući probleme poput hrkanja, osjećaja umora ujutro i buđenja usred noći

 

Noćno buđenje može biti potaknuto stresom, hormonima i uvjetima u spavaćoj sobi. Prema ginekologinji Wendie Trubow, razine kortizola imaju velik utjecaj na spavanje. 

- Neodgovarajuće lučenje kortizola može prouzročiti da se probudite usred noći. Hormonska neravnoteža također može prekinuti vaš san, posebno progesteron, kao i hipoglikemija. Uz to su usko povezani stres i tjeskoba, koji također mogu prouzročiti buđenje tijekom noći - kaže ona.

Nestabilne razine melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji vašeg ciklusa spavanja i buđenja, također bi mogle pridonijeti neželjenom buđenju. Osim toga, za dobar san su bitni i uvjeti u vašoj sobi, tvrdi dr. Rebecca Robbins, koja istražuje spavanje i koautorica je knjige 'Spavaj za uspjeh!'.

- Utvrdili smo da su osobe koje spavaju u toplijim sobama (21°C ili više) sklonije ružnim snovima i lošijem spavanju - rekla je Robbins za mbg.

Uz sve to, san vam mogu remetiti i uobičajeni krivci poput potrebe za korištenjem toaleta ili dijagnosticiranog poremećaja spavanja, poput apneje. Što smo stariji, veća je vjerojatnost da ćemo se susresti s tim problemima. Srećom, sve su to rješive tegobe, tako da možete prespavati cijelu noć.

Kako pomoći tijelu da prespava cijelu noć

Ako se mučite prespavati cijelu noć, Robins preporučuje da se prvo pozabavite jednostavnim stvarima.

- Ograničite unos vode prije spavanja i izbjegavajte plavo svjetlo, uspostavite rutinu koja vas opušta prije sna. Održavajte svoju spavaću sobu hladnom i izbjegavajte stvari koje vas stresiraju prije spavanja, poput gledanja vijesti ili ulaženja u stresne rasprave - savjetuje.

Ako se i dalje mučite, možda si možete pomoći magnezijem.

- Magnezij je relaksant i može opustiti mišiće, pomoći kod tjeskobe i poboljšati san. Također je presudan za mnoge procese u tijelu i mnogi ljudi ga ne unose dovoljno hranom - kaže Trubow.