Da se smrzneš gledajući: Suljo Mašala zaplivao u ledenoj Drini

Suljo
Temperatura vani bila je oko 0, pa je pronašao nešto ugodnijih plus dva u rijeci

 

Dok većina Goraždana nastoji podići temperaturu u svojim domovima, Suljo Mašala odlučio je ući u ledenu Drinu. Ne pokazujući ni najmanje znakove neprijatnosti, kao da je užareni avgust a ne hladni januar, u vodi je ostao duže nego što bi mnogi izdržali ljeti. Temperatura vani bila je oko 0, pa je pronašao nešto ugodnijih plus dva u rijeci. 

Omogućava i kontrolu i jačanje imuniteta organizma

- Ja ovo radim dvije godine, u sklopu istraživanja yoge. Meditacija, pranayama ili nauka o disanju. Sve ovo je odlično za imunitet i zdravlje, a usput je najveća pobjeda nad sobom i vlastitim ograničenjima. Ovo je također “Wim Hof metoda”, koja kroz vježbe disanja, fizičke vježbe i hladan tuš, pored ostalog omogućava i kontrolu i jačanje imuniteta organizma – pojašnjava Mašala.

Meditacija i vježbe disanja prethodile su i ulasku u Drinu, odnosno hladnom tušu. Pitali smo ga kako je moguće, ako se smrznemo mi koji gledamo njegovo kupanje, on ne osjeti hladnoću.

 

Nije prvi put da vlastito tijelo testira na sličan način

- Odvojim um i tijelo od istinskog svog bića, prigrlim hladnoću kao radost i učim od nje. Naravno, osjetim hladnoću, ali u dodiru s njom uvidim kako je krasna, osjećam se sto posto živ i pun energije. Koristim se unutarnjim čarolijama da zadržim temperaturu tijela, a u sebi pobijedim sebe i svoj strah. Ovo je ekstremno dobro za zdravlje, tijelo se bori i jača imunitet – ističe Goraždanin Suljo Mašala.

 

Nije prvi put da vlastito tijelo testira na sličan način, jer se popeo na sve planine u okolini Goražda, ali i najvisočiju planinu u BiH, Maglić kod Foče. Satima je na minus 20 stepeni hodao u šorcu.

 

Suljo kaže da živimo u vrijeme kad je malo sretnih ljudi oko nas, kad su svi ovisni o svemu, većina nezadovoljna iako ima sve, svi traže nešto što bi bilo dovoljno za sreću, a ne shvataju da se ono što traže nalazi u njima samima.

Image
Masala