Danas je Majčin dan: Ne zaboravite, njeno mjesto niko ne može zauzeti

p
Druga nedjelja u maju proglašena danom "javnog izražavanja naše ljubavi i poštovanja prema majkama"

Majčin dan se prvi put obilježio 10. maja 1908. godine u američkom Graftonu u Zapadnoj Virdžiniji, kada je Ana Jarvis (Anna Jarvis) održala memorijal za svoju majku. Nakon toga Jarvis je započela kampanju ne bi li Majčin dan učinila prepoznatljivim praznikom u SAD.

Međutim, kasnije se razočarala jer su ovaj dan komercijalizirale cvjećare i kompanije koje izdaju čestitke pa je izjavila da čak i žali zbog ideje.

Majčin dan je u Americi postao službeni praznik 1941., kad je predsjednik Vudrou Vilson (Woodrow Wilson) drugu nedjelju u maju proglasio danom "javnog izražavanja naše ljubavi i poštovanja prema majkama".

Majčin dan vrlo brzo su prihvatile i druge zemlje i danas se slavi širom svijeta, i to uglavnom u maju.

Kako se obilježava Majčin dan

Kad se tek počeo obilježavati, Majčin dan su ljudi slavili odlaskom u crkvu i pisanjem pisama zahvalnosti majkama.

Kasnije su dio tradicije postali darovi za majke, najčešće čestitke i cvijeće. Anketa „National Retail Federationa“ pokazala je da će američki potrošači ove godine na svoje majke, u prosjeku, potrošiti 274.02 dolara, što je najviše u 20-godišnjoj povijesti istraživanja. Anketa „RetailMeNot“, koja procjenjuje da će kupci potrošiti u prosjeku 300 dolara na poklone za Majčin dan, kaže da muškarci planiraju potrošiti u prosjeku 446 dolara, a žene u prosjeku 221 dolar.

Opuštanje i uživanje

Ono što je najvažnije, majkama za Majčin dan treba omogućiti opuštanje i uživanje. Majke se brinu o domaćinstvu, odgoju djece, rade, zadužene su za kupnju namirnica i brojne druge poslove. Bilo bi uredu da se barem jedan dan u godini vi pobrinete za njih.