Evo što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jogurt

.
Jogurt je često omiljen izbor za doručak ili međuobrok, ali jeste li znali kakve dobrobiti i potencijalne probleme nosi svakodnevna konzumacija?

 

Jogurt, prepun probiotika, kalcija, cinka i vitamina B, može biti izvrsna opcija za hranjiv obrok ili ukusni smoothie. Stručnjaci ističu da je ključno odabrati pravu vrstu jogurta. Preporučuje se organski grčki jogurt za one koji podnose mliječne proizvode, budući da je bogatiji proteinima i može pružiti osjećaj sitosti. No, treba paziti na dodane šećere, osobito u jogurtima s okusima.

Dijetetičarka Lauren Kelly naglašava važnost kontrole unosa šećera te ističe da jogurti, posebno niskomasni ili nemasni, često sadrže dodani šećer koji može biti štetan za zdravlje. Obratite pažnju na etiketi i pokušajte ograničiti unos šećera ispod 10 grama.

Svakodnevna konzumacija jogurta može donijeti brojne prednosti:

Kontrola težine: Jogurt može pomoći u osjećaju sitosti te time doprinijeti smanjenju unosa kalorija i pomoći u kontroli težine.

Zdravlje crijeva i upala: Jogurt je bogat probioticima koji mogu poboljšati zdravlje crijeva, smanjiti upalu te potaknuti pravilnu probavu. Međutim, za osobe s pretjeranim rastom bakterija u tankom crijevu (SIBO), jogurt može biti kontraproduktivan.

Unos proteina: Odabir grčkog ili islandskog jogurta, bogatijeg proteinima, može vam pomoći u postizanju dnevnih potreba za ovom važnom hranjivom tvari.

Važno je slušati svoje tijelo nakon konzumacije jogurta. Osjećate li se energično ili tromo? Dijetetičarka Kelly upozorava da ako osjećate nelagodu ili problema s probavom, možda jogurt nije optimalan izbor za vas.

Koliko je jogurta previše? Stručnjaci upozoravaju na višak dodanog šećera u jogurtima, koji može povećati rizik od kroničnih bolesti. Preporučuje se ograničiti unos šećera na preporučenu razinu kako bi se očuvalo zdravlje.

Zaključno, svakodnevna konzumacija jogurta može biti zdrav dodatak prehrani. Odabir pravih vrsta jogurta, s umjerenim unosom šećera i slušanje vlastitog tijela ključni su faktori za postizanje najboljih rezultata. Budite svjesni svojih prehrambenih potreba i uživajte u jogurtu kao hranjivom izboru za vašu svakodnevnicu.