Evo zašto dijeljenje kreveta sa psom nije loša ideja

sa

NEKI vlasnici kućnih ljubimaca ne puštaju svoje pse u krevet, dok je drugima nezamislivo zaspati bez njih. Hoćete li dijeliti krevet sa psom ili ne, individualna je odluka. Svaki čovjek, a tako i pas, ima svoju osobnost i navike spavanja, ali ono što su znanstvenici i bihevioristi do sada otkrili moglo bi vas iznenaditi.

Pas u krevetu može djelovati utješno

Blizina psa, ne samo preko dana već i noću, može djelovati utješno. Istraživanja su pokazala da dijeljenje kreveta sa psom može djelovati posebno korisno na ljude koji pate od tjeskobe i depresije.

"Ljubimac je poput velikog jastuka ili deke i djelovat će udobno te umanjiti tjeskobu kod anksioznih i depresivnih osoba", objasnio je za CNN dr. Raj Dasgupta, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Keck iz Južne Kalifornije.

Spavanje u krevetu vlasnika udobno je i ljubimcu

Iako neki psi vole svoj krevet, on nije ni približno udoban kao mekan i prostran madrac njihovog čovjeka. Ako psu dopustite da legne u vaš krevet, pomoći ćete mu da bolje spava, piše PawTracks.

Zajedničko spavanje jača povjerenje i vezu čovjeka i psa

Veterinar Dan Varble za CNN podijelio je prednosti koje dijeljenje kreveta ima za pse. Napomenuo je da psi koji spavaju sa svojim ljudima obično imaju više povjerenja i bolju vezu s vlasnicima. To olakšava komunikaciju i obuku te pomaže da se i vi i ljubimac osjećate samouvjereno.

Dijeljenje kreveta ima i zdravstvene prednosti za ljubimca

Osim emocionalnih koristi, povezivanje sa psom moglo bi mu pomoći da ostane zdrav. Dr. Varble navodi da spavanje sa psom "povećava razinu oksitocina i dopamina, hormona zbog kojih se dobro osjećamo". To smatra jednom od najvećih prednosti zajedničkog spavanja.

Osim toga, prema Therapy Dogs of Vermont (TDV), psi su također manje pod stresom, imaju niži krvni tlak, pa čak i niži broj otkucaja srca kada provode vrijeme sa svojim ljudima. Naravno, ove zdravstvene prednosti mogli bi osjetiti i ljudi.

Istraživanja pokazuju da većina kućnih ljubimaca ne ometa san

Unatoč tome što se možda bacaju po krevetu, traže više prostora ili hrču, istraživanja su pokazala da većina kućnih ljubimaca zapravo ne ometa san.

Prema istraživanju klinike Mayo iz 2014. godine, samo 20 posto vlasnika koji su spavali sa svojim psima izjavili su da im je to omelo san. S druge strane, njih 41 posto reklo je da psa u krevetu smatraju "nenametljivim ili korisnim".

Prema jednom drugom istraživanju, spavanje sa psom korisno je i za djecu. Djeca koja su spavala s kućnim ljubimcima imala su "najvišu ukupnu subjektivnu kvalitetu sna" od svih sudionika.

Izvor: