Giboni se privikavaju na novi dom u sarajevskom zoološkom vrtu, mališani oduševljeni

jjj
Sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina nedavno je postao dom za par gibona, čovjekolikih majmuna. Dolaskom gibona u Pionirsku dolinu BiH je ušla među 20 država koje učestvuju u zaštiti životinja koje su pred izumiranjem u prirodnom staništu.


Par gibona u Sarajevo je stigao iz zoološkog vrta u Ljubljani, a Pionirska dolina uvštena je među 44 svjetska zoološka vrta, u 20 zemalja, koji svojim držanjem i uzgojem pokušavaju očuvati njihov opstanak i spasiti ih od izumiranja.

Giboni su čovjekoliki majmuni iz podgrupe malih majmuna. Naseljavaju tropske i suptropske kišne šume sjeveroistoka Indije do Indonezije, kao i ostrva Sumatra, Borneo i Java, a sjeverno do južne Kine. Većina vrsta gibona su ugrožene prvenstveno zbog degradacije i gubitka šumskih staništa. Životni vijek ove životinjske vrste u divljini u prosjeku iznosi do 28 godina, a u zoološkim vrtovima mogu živjeti i do 35 godina.

U sarajevski zoo vrt stigao je jedan par, mužjak od 10 godina i dvije godine starija ženka. Njihova nastamba je savremen i u skladu s njihovom vrstom izgrađen objekat. Izgrađen je još prošlog ljeta, uz jedno od dva jezera u centralnom dijelu popularne sarajevske dječije oaze, ali pandemija korona virusa onemogućila je tada njihov transport. Giboni, baš kako i zaslužuju, imaju i svoje vlastito ostrvo, smješteno usred jezera, a do njega će iz svog doma stizati prekrasnim drvenim mostićem.

Proteklog vikenda posjetioci Pionirske doline mogli su se upoznati sa životinjskom vrstom koja je u izumiranju, a novim stanovnicima zoo vrta zasigurno su se najviše obradovali mališani.

Izvor: