Hana Hadžiavdagić potamnila kožu u Photoshopu pa poručila: 'Nije dovoljno reći da nisi rasist'

Hana
Hana je objavila fotografiju na kojoj ima tamniju kožu nego inače, ali ju je ubrzo obrisala jer su je pratitelji ismijavali po društvenim mrežama. Svima se zatim javno ispričala...

Nakon smrti Georgea Floyda, koja je izazvala brojne proteste, mnogi domaći i svjetski celebrityji pišu objave u kojima se zalažu za prava Afroamerikanaca i osuđuju potez američke policije. Među njima je i Hana Hadžiavdagić (35), koja je objavila bizarnu fotografiju.

Hana je potamnila kožu u Photoshopu na jednoj od svojih fotografija te je objavila takvu uz poruku:

U rasističkom društvu nije dovoljno samo reći da nisi rasist. Treba glasno biti protiv rasizma”.

Ta fotografija nije dugo stajala na društvenim mrežama jer su Hanu počeli ismijavati.

Ona je zatim objavila tekst kojim se izvinjava svima.

Javno se izvinjavam ako sam nekog uvrijedila, nije mi bila namjera. Na vlastitoj koži osjetila sam kako je to kad te zovu balinkura, muslićka, prljava Bosanka i slično. Neko ko je djetinjstvo proveo u podrumu ratnog Sarajeva jer moja vjera nije odgovarala nečijim političkim idejama. Nemojte samo sa mnom o poštivanju drugog i drugačijeg jer od svih javnih osoba ja to upravo najviše činim javno – napisala je Hana, opravdavajući svoju prethodnu objavu.

Potom se osvrnula na situacija s Romima na Balkanu.

Mi na Balkanu prije svega trebamo u glavama riješiti problem koji imamo s Romima i razmisliti kako se odnosi prema njima, kakve viceve pričamo i kako ismijavamo ljude koji žive s nama, a onda se trebamo baviti Amerikom. O tom problemu se ovdje najmanje govori nažalost. Prvo pospremi vlastito dvorište, razmisli o svojim postupcima pa tek onda idi dalje – poručila je Hadžiavdagić.

Izvor: