Hirurzi upozorili na zabrinjavajući izazov među mladima: Ovo je alarmantan problem

C

Plastični hirurzi sve su zabrinutiji zbog novog TikTok izazova koji je doveo do većeg broja promrzlina među mladima. Gotovo 70 ljudi, od kojih su neki stari samo deset godina, javilo se u bolnicu Royal Victoria Infirmary u Njukaslu, u Engleskoj, s takvim povredama. Bilo je potrebno nekoliko plastičnih operacija kako bi se spasila njihova oštećena koža.

 

 

 

Niske temperature

Za porast ovih rana, koje nastaju zbog izloženosti vrlo niskim temperaturama, okrivljuje se TikTok, gdje se mladi snimaju kako prskaju dezodorans po svojoj koži iz neposredne blizine. Pokazalo se da 15-sekundni nalet aerosola dezodoransa, koji se drži na udaljenosti od samo pet centimetara, smanjuje temperaturu kože za više od 60 stepeni Celzijevih, što je dovoljno da izazove ekstremne promrzline.

- Utjecaj društvenih medija na mlade ljude ne može se potcijeniti. Prije dvadesetak godina hladne opekline bile su gotovo nečuvene - rekao je plastični hirurg Konor Barker (Connor).

Istaknuo je da bi bočice dezodoransa trebale imati upozorenje kako prskanje blizu kože može dovesti do ozbiljnih povreda.

Hitna pažnja

 

- Postoje upozorenja za zapaljivost i udisanje otapala, ali ne i da uzrokuju ozljede na koži - dodaje dr. Barker.

Desetogodišnja djevojčica iz Hertfordšira prošle je godine završila na plastičnoj operaciji nakon što je poprskala dezodorans na kožu iz blizine, što je vidjela na internetu. Hirurzi su kasnije upozorili da bi mogle proći i do dvije godine dok njene povrede potpuno ne zacijele, piše Daily Mail.

Dr. Mani Ragbir kaže: "Ovo je alarmantan problem koji se može spriječiti i koji pogađa djecu. Zahtijeva hitnu pažnju."