Hirurzi upozorili na zabrinjavajući izazov među mladima: Ovo je alarmantan problem

.
Plastični hirurzi sve su zabrinutiji zbog novog TikTok izazova koji je doveo do većeg broja ozeblina među mladima. Gotovo 70 ljudi, od kojih su neki stari samo deset godina, javilo se u bolnicu Royal Victoria Infirmary u Newcastleu, u Engleskoj, s takvim ozljedama. Bilo je potrebno nekoliko plastičnih operacija kako bi se spasila njihova oštećena koža.

 

Za porast ovih rana, koje nastaju zbog izloženosti vrlo niskim temperaturama, okrivljuje se TikTok, gdje se mladi snimaju kako prskaju dezodorans po svojoj koži iz neposredne blizine. Pokazalo se da 15-sekundni nalet aerosola dezodoransa, koji se drži na udaljenosti od samo pet centimetara, smanjuje temperaturu kože za više od 60 stupnjeva Celzijevih, što je dovoljno da izazove ekstremne ozebline.

"Utjecaj društvenih medija na mlade ljude ne može se podcijeniti. Prije dvadesetak godina hladne opekline bile su gotovo nečuvene", rekao je plastični kirurg Connor Barker.

Istaknuo je da bi bočice dezodoransa trebale imati upozorenje kako prskanje blizu kože može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

"Postoje upozorenja za zapaljivost i udisanje otapala, ali ne i da uzrokuju ozljede na koži", dodaje dr. Barker.

Desetogodišnja djevojčica iz Hertfordshirea prošle je godine završila na plastičnoj operaciji nakon što je poprskala dezodorans na kožu iz blizine, što je vidjela na internetu. Kirurzi su kasnije upozorili da bi mogle proći i do dvije godine dok njezine ozljede potpuno ne zacijele, piše Daily Mail.

Dr. Mani Ragbir kaže: "Ovo je alarmantan problem koji se može spriječiti i koji pogađa djecu. Zahtijeva hitnu pozornost."