Hladna voda ili voda sobne temperature – šta je bolje za zdravlje?

.
Konzumacija dovoljne količine vode neophodna je za opstanak svih bića. Stručnjaci preporučuju piti najmanje osam čaša vode dnevno.

 

Ponekada se povede rasprava je li bolje piti hladnu vodu ili onu sobne temperature, piše Cookist. Hladnom vodom smatra se ona čija je temperatura između 0 i 3 stepena Celzijeva. Što se tiče vode sobne temperature, ona se obično kreće između 20 i 25 stepena Celzijevih.

Ne postoji velika ili naučna dokazana prednost odabira vode sobne temperature, ali iz nekog razloga u mnogim se kulturama smatra dobrim ponekad piti toplu vodu.

“Jedina stvar koja je znanstveno dokazana, što se temperature vode tiče, jest da hladna voda sužava arterije. I možda se neće dobro apsorbirati, dok topla voda širi arterije”, objasnili su stručnjaci.

Na primjer, ajurvedska medicina predlaže pijenje tople vode, posebno ujutro i na prazan želudac. Jer se smatra da je dobra za probavni trakt. Naravno, ponekad našem tijelu treba hladna voda, na primjer, u vrućim ljetnim danima. Također, stručnjaci savjetuju da sat ili dva prije obroka popijete čašu tople vode.

U istraživanju objavljenoj u Journal of the International Society of Sports Nutrition, sportaši koji su nakon treninga pili hladnu vodu u prosjeku su imali nižu tjelesnu temperaturu pa su uspjeli odgoditi porast temperature tokom vježbanja.

Ako planirate trčati tokom vrućih ljetnih dana, onda je hladna voda bolji izbor, kažu stručnjaci.

Bez obzira na to što preferirate – hladnu ili vodu sobne temperature – važno je redovito i svakodnevno piti vodu, a što se tiče njezine temperature, odaberite onu koja će vas potaknuti da je ponovno pijete.