Imate problem s nadutošću? Izbacite ove tri vrste namirnica iz ishrane

c

Nadutost je vrlo neugodan zdravstveni problem, stoga nije loše poznavati koje je to namirnice potrebno izbjegavati kako bi smanjili mogućnosti za nadutošću i plinovima.

Crveno i prerađeno meso
Ukoliko često jedete crveno ili prerađeno meso ne samo da vam to može prouzrokovati nadutost, već može povećati i rizik od raka debelog crijeva. Prerađeno meso je naručito štetno, jer prolazi različite procese obrade prije samog pakovanja. Masnoća iz ovih namirnica može dovesti do problema s krvožilnim sistemom.

Žvakaće gume

Žvakanjem žvakaće gume dovodi do gutanja više sline i više zraka, što može uticati na plinove i nadutost. Ukoliko imate problema s nadutošću, radije uzmite bombonu kao adekvatniju zamjenu za ovu namirnicu.

Gazirana pića

Gazirana pića generalno bi trebalo izbjegavati, jer su puni rafinisanog šećera i donose tzv. "prazne" kalorije. Mjehurići koji se nalaze u gaziranim pićima sadrže zrak što bi značilo da taj zrak završi unutar probavnog sistema i uzrokuje nadutost. Također, trebalo bi izbjegavati piti gazirana pića sa slamkom, jer tako dodatno gutamo zrak.

Izvor: