Istraživanje pokazalo: Pušenje pet cigareta dnevno isto kao da zapalite cijelu kutiju

Pušači koji puše manje od pet cigareta dnevno može izgubiti istu količinu funkcije pluća u godinu dana, kao okorjeli pušači koji zapale više od 30 cigareta dnevno i koji tu istu količinu funkcije pluća izgube u devet mjeseci.

Ovo istraživanje koje prenosi News18 pokazuje da je razmak vrlo malen, odnosno da i oni koji popuše do pet cigareta dnevno ozbiljno štete svojim plućima kao i oni pušači koji zapale više od jedne kutije, prenosi Hayat.ba.

Puno ljudi misli da pušenje nekoliko cigareta nije toliko strašno, no novo istraživanje pokazuje da se sve broji i računa stoga još jednom razmislite hoćete li zapaliti sljedeću cigaretu.

U istraživanju koje je objavljeno u ‘The Lancet Respiratory Medicine’ je sudjelovalo više od 25 tisuća ljudi, a gledala se funkcija pluća, odnosno koliko mogu udahnuti i izdahnuti pušači, bivši pušači i nepušači. Upravo zbog velikog broja uzorka ljudi, istraživači su uočili da nema velike razlike između onih koji puše malo i onih koji puše jako puno.

U istraživanju su također došli do zaključka da se pluća regeneriraju jako sporo i da je potrebno skoro 30 godina da bi se pluća pušača oporavila.

Izvor: