Istraživanje provedeno na 1.2 miliona žena ukazalo na prednosti dojenja za majke

.
PREDNOSTI majčinog mlijeka za bebe odavno su utvrđene, a poznato je da ojačava njihov imunološki sustav i smanjuje rizik od bolesti. Međutim, istraživači u Austriji tvrde da dojenje može također pružiti značajan poticaj zdravlju za nove majke.

Osam studija na 1.2 milijuna majki otkrilo je da su one koje su dojile imale 14 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti od žena koje nikada nisu dojile i koje su se držale adaptiranog mlijeka, piše The Daily Mail.

 

Pregledom je također utvrđeno da je 12 posto manja vjerojatnost da će doživjeti moždani udar. Tim nije otkrio optimalnu duljinu vremena za dojenje kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje ženama da isključivo doje novorođenčad šest mjeseci.

 

Mogli bi postojati i dodatni čimbenici

Istraživači nisu identificirali mehanizam za koji se smatra da stoji iza smanjenog rizika kod dojilja, što znači da su drugi čimbenici načina života mogli igrati ulogu.

 

Vodeći istraživač, dr. Peter Willeit, epidemiolog s Medicinskog sveučilišta u Innsbrucku, rekao je kako se nada da će više žena odlučiti dojiti, znajući da bi to moglo koristiti i njima.

 

Također je napomenuo da društvo mora "poticati i podržavati" žene stvaranjem radnih prostora pogodnih za dojenje.

Zasebna studija Sveučilišta Swansea pokazala je da osam od 10 majki odustaje od dojenja zbog boli, javnog stava i nedostatka podrške. Za mlade se pokazalo da dojenje smanjuje stopu respiratornih infekcija, infekcija uha, prsnog koša i crijeva te smrtnost od zaraznih bolesti.

 

Dosadašnje studije na tu temu bile su nedosljedne

Studije su pokazale da majke koje doje imaju manji rizik od dijabetesa tipa dva, raka jajnika i raka dojke. Ali ranije studije koje povezuju dojenje sa smanjenom stopom srčanih bolesti i moždanog udara među majkama bile su nedosljedne.

 

Istraživači su rekli da je njihov pregled ograničen nedostatkom podataka o ženama koje su dojile više od dvije godine jer bi im ti podaci omogućili da izračunaju bolje procjene rizika.

 

Dr. Shelley Miyamoto, predsjedateljica Američkog udruženja za srce, rekla je: "Iako su dobrobiti dojenja za dojenčad i djecu dobro utvrđene, majke treba dalje poticati da doje svoju dojenčad znajući da poboljšavaju zdravlje svog djeteta i vlastito zdravlje. Moralo bi biti posebno osnažujuće za majku da zna da dojenjem osigurava optimalnu prehranu za svoju bebu, a istovremeno smanjuje osobni rizik od srčanih bolesti."

Izvor: