Jutarnji rituali koji daju energiju za cijeli dan

Jeste li ste ranoranilac koji se budi radujući se pripremi za novi dan? Ili ustajete kasno, mrzovoljni, u žurbi da stignete jutro koji je odavno počelo ne čekajući na Vas? Prema procjenama stručnjaka, od raspoloženja i aktivnosti kojima ispunjavamo prvi sat svog jutra zavisi koliko ćemo biti uspješni i produktivni tokom čitavog dana. Pažljivo osmišljeni jutarnji rituali mogu vam pomoći da se zaštitite od stresa i haosa koji prijete da Vas preplave čim otvorite oči, piše hilife.rs

Pokušajte da uvrstite neke od sljedećih prijedloga u svoju rutinu i pretvorite ih u jutarnje rituale kojima ćete se radovati iz dana u dan. Odustanite od svih aktivnosti koje Vas koče i opterećuju. Pridržavajte se spoja aktivnosti koje prijaju Vašem duhu i tijelu. Na taj način, uštedjećete dragocenu energiju koja Vam je potrebna za ostatak dana.

Hidratacija

Velika čaša mlake vode sa nekoliko kapi limuna blagotvorna je za rehidrataciju posle višečasovnog spavanja. Voda sa limunom čisti tijelo od toksina, snabdijeva ga vitaminom C, dovodi nivo pH vrijednosti u ravnotežu i stimuliše rad digestivnog trakta.

Jutarnji rituali njege lica

Za savršenu kožu lica neophodna je odgovarajuća njega. Zašto od rutine njege ne biste stvorili jutarnji ritual kozmetičkog tretmana u svom kupatilu? Jutarnja njega lica počinje otklanjanjem nečistoća i mrtvih ćelija kože. Zatim slijede toniranje, hidratacija i zaštita od sunca. Za dubinsko čišćenje lica nisu dovoljni omiljeni gel za umivanje i vaše šake. U tom izazovu mogu Vam pomoći uređaji za čišćenje i njegu lica. Poslije pravilnog čišćenja, koža lica ostaje probuđena, glatka i nježna.

Oralna njega

Jutarnje pranje zuba je radnja koju svi obavljamo mehanički i na brzinu. Zato često zaboravimo da se bakterije i nečistoće talože i na jeziku. Pošto ste oprali zube, pređite četkicom nekoliko puta preko površine jezika ka njegovom vrhu.  Stimulišite jezik prije doručka i radujte se ukusima koji Vas čekaju u nastavku dana.

Jutarnji rituali istezanja

Pozdrav suncu, jutarnja gimnastika, fitnes, džogiranje ili desetominutna šetnja – odaberite jutarnje istezanje koje odgovara baš Vama i pokrenite mišiće kako biste pribavili sebi dodatni paket energije.

Meditacija

Smjestite se udobno i pustite tihu muziku ili se prepustite tišini. Sklopite oči i mirujte nekoliko minuta. Ukoliko Vam meditacija ne prija, otvorite dnevnik i zapišite nekoliko srećnih misli.

Planiranje dana

Ovu aktivnost možete uvrstiti u svoje jutarnje ili večernje rituale. Izdvojite tri do pet najvažnijih izazova kojima ćete se baviti u toku narednog dana i zapišite ih. Čuvajte se sastavljanja beskonačnih spiskova obaveza. Oni mogu učiniti da se osjetite savladano i obeshrabreno.

Zdrav doručak

Izbjegavajte kafu i kalorične obroke rano ujutru. Raznovrsnih ideja za zdrav doručak je mnogo. Možete se opredijeliti za zeleni čaj, med, nemasni jogurt i voće, omlet sa povrćem ili integralne pahuljice.