Kako do mladolikog izgleda i u poznim godinama

Čovjekova želja za mladolikim izgledom stara je koliko i čovječanstvo. Mada mi mislimo da je želja za mladolikim izgledom vezana uz naše doba, i najstarije kulture njegovale su kult mladolikog izgleda i vitalnosti organizma. Kleopatra je, tako, u bore unosila zlatne niti kako bi one nestale ili postale manje vidljive.

Stil života

Mladolika koža u poznim godinama života određena je ne samo naslijeđem, genetikom, nego i njegom kože i stilom života. Starije osobe koje imaju mladoliku kožu, odnosno čija koža izgleda mlađe, imaju proporcionalno vitalnije i unutrašnje organe.

Pitanja i upute o pravilnoj njezi kože posebno su postali aktuelni posljednju deceniju, od kada su se i na našem tržištu pojavili preparati koji dosta ciljano djeluju na određene komponente u građi kože čija je vitalnost neophodan preduvjet da ona duže ostane mlađa.

Pritom, prije svega, mislim na preparate s alfa i beta hidroksi kiselinama, one na bazi retinola te sa zaštitnim faktorom protiv štetnog djelovanja sunca. To se odnosi i na preparate koji u sebi sadrže vitamine, prije svega vitamin C.

Starenje cijelog organizma, pa tako i kože, neminovnost je. Starenje kože ne može se spriječiti, ali se može odgoditi za poodmakle godine i može se ublažiti adekvatnom njegom, a danas i primjenom najnovijih tehnoloških dostignuća za ublažavanje starenja.

Najčešće pitanje koje dobivam od svojih pacijenata, a naročito pacijentica, jeste kada i kako njegovati kožu radi ublažavanja procesa starenja. Mlade djevojke zanima koliko su sredstva za njegu kože, naročito lica, vrata i ruku, potrebna u njihovoj dobi, kada je koža zategnuta, sjajna, jednom riječju mladalačka.

Ublažiti bore

Zanima ih i koja sredstva upotrebljavati u kasnijem periodu kako bi preduprijedile nastanak bora. Osobe srednje i starije životne dobi zanima šta upotrijebiti da bi se ublažile bore, održala vlažnost i elastičnost kože.

 "Starije osobe koje imaju mladoliku kožu, imaju proporcionalno vitalnije i unutrašnje organe ."

Prije svega, moram istaći da je zdrav način života preduvjet za zdrav izgled kože. To podrazumijeva zdravu prehranu s dosta svježeg voća i povrća, unošenje dovoljno tečnosti u organizam, izbjegavanje pušenja, boravka u zadimljenim prostorijama i izbjegavanje konzumiranja alkohola.

 Vitamin C – idealno oruđe

Opuštene crte lica i neujednačena boja kože među prvim su znakovima da je koži potrebna vitaminska kura koja će joj vratiti blistavost i punoću. Vitamin C nije samo zadužen za prvu pomoć kod prehlade nego i za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože - idealno je oruđe za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres.

Vitamin C zlatni je standard među antioksidansima koji sprečavaju starenje kože. Moćan vitamin trenutno djeluje na kožu - sitne bore su ublažene, ten je ujednačeniji, a koža blistavija. Direktnim unošenjem vitamina C u kožu ona postaje zdravija i sjajnija, piše Dnevi avaz.

 

Izvor: