Kako se izboriti s proljetnim umorom

321
Najčešći simptomi proljetnog umora su brzo umaranje, razdražljivost, slaba koncentracija te glavobolja, kazao dr. Baltić

Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tokom lijepih dana i na neki način budi iz zimskog mirovanja. Proljetni umor, kaže mr. sci. dr. Abel Baltić, specijalista interne medicine, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće. Umor se proteže kroz cijelo proljeće i nestaje s dolaskom toplih dana.

- Važno je naglasiti da se radi o normalnom fiziološkom procesu. Karakterističan je za sve ljude u većem ili manjem obimu. Najčešći simptomi proljetnog umora su brzo umaranje, razdražljivost, pospanost tokom dana, slaba koncentracija te glavobolja - navodi dr. Baltić.

Postajemo iscrpljeni
Svi spomenuti simptomi, dodaje, zajedno vode ka smanjenju sposobnosti organizma za izvršavanje uobičajenih dnevnih aktivnosti. Dodaje kako postajemo razdražljivi, depresivni, tjeskobni, jednom riječju - iscrpljeni. Za sve ove tegobe odgovoran je sindrom proljetnog umora, koji je uzrokovan smanjenjem efikasnosti imunološkog sistema organizma.

- Ovaj sindrom posljedica je, prije svega, nedostatka vitamina i minerala, odnosno prehrane koja kalorijski, odnosno kvantitativno, može biti zadovoljavajuća, ali ne pokriva kvalitativne potrebe organizma koji prelazi u novo godišnje doba, koje opet nosi svoje specifične zahtjeve - ističe dr. Baltić.
Dugo zimsko razdoblje, navodi naš sagovornik, često je povezano s jednoličnom prehranom koja dovodi do smanjenja ili potpunog iscrpljenja zaliha vitamina i minerala u našem organizmu, što uzrokuje smanjenje iskorištenosti kisika u ćelijama i slabljenje imunološkog sistema.

Bez željeza
- Prvi korak kojim sami sebi pomažemo u izlasku iz ovog neugodnog stanja je promjena prehrambenih navika. Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćemo bržem savladavanju simptoma proljetnog umora. Učinkovitost unosa vitamina C bit će znatno smanjena ako uz taj vitamin ne konzumiramo željezo jer ono pomaže u njegovoj apsorpciji - govori dr. Baltić.

Dodatni unos vitamina
Ovo intenzivno godišnje doba zahtijeva i dodatni unos vitamina u obliku različitih multivitaminskih formula i preparata kao dodataka prehrani. Od minerala, čija je prisutnost od velikog značaja u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, treba posebno spomenuti magnezij. Usto što je važan za pravilan rad srca, mišića i nervnog sistema, on potiče metabolizam aktivacijom brojnih enzima neophodnih za pravilno odvijanje metaboličkih procesa.

Ako simptomi ne prolaze, javite se ljekaru
Korisnim se, kaže dr. Abel Baltić, smatra i unos vitamina E koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala i poboljšava djelovanje imunološkog sistema.

- Lecitin je materija koja, također, značajno doprinosi smanjenju simptoma proljetnog umora. Bogat je izvor vitamina B-grupe i važan je u očuvanju intelektualnih sposobnosti, a pozitivno djeluje i na raspoloženje, naročito u stanjima stresa. Također, ne smije se zanemariti značaj adekvatne hidracije. Preporučuje se unos najmanje dva litra vode dnevno - navodi dr. Baltić.
Na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti možemo sami djelovati, i to tako da duže boravite na otvorenom i tako izložite tijelo dnevnoj svjetlosti.

- Osim navedenog, vrlo je važno provoditi tzv. higijenu sna. Potrebno je otići na spavanje ranije nego obično, a ujutro, nakon buđenja, odmah ustati, bez izležavanja u krevetu i produžavanja sna. Umor i malaksalost će biti povećani ako dan ne počnemo aktivno odmah nakon buđenja - kaže dr. Baltić.

Ako vam se čini da proljetni umor ne prolazi i da bi iza vaše iscrpljenosti mogao stajati zdravstveni problem, odmah se obratite ljekaru, jer uzrok može biti poremećaj u organizmu ili hormonalni problemi, kao što su, danas učestale, bolesti štitne žlijezde.