Kako se riješiti muha: Uz ove prirodne načine i trikove moći ćete uvijek imati otvorene prozore

muha
Kućne muhe neće bosti niti sisati krv, ali su vrlo opasne jer mogu prenijeti niz zaraznih bolesti. Muhe nisu nikako poželjne u kući, niti u blizini hrane koju jedete.


Muhe su često u dodiru s izmetom, otpacima i prljavštinom. Pa tako kada dolaze na namještaj u kući, ili još gore hranu, trljanjem nožica i krila mogu ispustiti razne štetne stvari i mikroorganizme. U svoj toj prljavštini može se nalaziti preko nekoliko tisuća bakterija. Iako neke od njih nisu opasne, neke ipak mogu izazvati razne bolesti.

Ako se riješite muha, smanjiti ćete mogućnost da se zarazite salmonelom, tifusom, kolerom i nizom infekcija kože i rana. Suzbijanje muha je jako bitno, a najbolje bi bilo to napraviti prirodnim putem.

Kako se riješiti muha prirodnim putem

Neke biljke poznate su kao repelenti, pa su tako lavanda, matičnjak, bosiljak i citronela poznati kao biljke koje će vam pomoći da se riješite komaraca. Za razliku od komarava koji u blizinu ljudi dolaze u sumrak i kada malo zahladi, muhe su uporne kroz cijeli dan. Protiv muha djelovat će ružmarin, lovor, menta i lavanda. Prije nego se počnete zamarati s repelentima, prirodnim ili kemijskim, možete na prozore ugraditi mrežicu protiv komaraca. Ona se može kupiti u većini prodavaonica s opremom za dom i vrt, nije skupa i jako se lako instalira. Na ovaj način moći ćete uvijek imati otvorene prozore bez straha od muha, komaraca i svih drugih insekata.

Zdjelice ružmarina i lovora protiv muha

Uzmite nekoliko grančica ružmarina i pomiješajte ih sa nekoliko suhih listova lovora. Razmrvite ih do kraja i stavite u ukrasne djelice. Njih možete ostaviti u blizini kante za smeće, po mogućnosti odmah pored. Ove zdjelice koje će pomoći kako se riješiti muha možete staviti i na stol u boravku, kuhinji ili terasi – gdje god vam se okupljaju muhe. Ružmarin i lovor imaju intenzivan miris za muhe, a vi ga nećete osjetiti. Prostor će vam nakon postavljanja ovih zdjelica biti osvježen, a muhe se neće više pojavljivati.

Zasadite lavandu oko dvorišta

Lavanda je poznato mediteransko bilje koje će vašem balkonu i dvorištu dati poseban čar. Osim što je lijepa i dobro miriši, poznata je po tome da uspješno tjera muhe, komarce i ostale insekte.

Eterično ulje mente

Metvica ima jak miris koji će muhama smetati, a posebice ako je iz eteričnog ulja. Pomiješajte šalicu vode sa 25 kapi eteričnog ulja mente u bočicu s raspršivačem. Kada god se sjetite pošpricajte po prostoriji. Osim što je menta odlična za dišne puteve i svježinu prostora, pomoći će riješiti se muha.

Polovice limuna kao repelenti

Jednostavan način kako se riješiti muha su limuni. Trebat ćete 4 limuna koje ćete prerezati na polovice. Rasporedite ih na rešetku u pećnici i ostavite u ugašenoj pećnici preko noći. Vrata pećnice ostavite otvorena. Ujutro zatvorite pećnicu i uključite ju na nisku temperaturu. Nemojte da se limun ispeće, biti će dovoljno da se počne osjećati miris. Kada limuni omekane bacite ih u smeće. Ovaj miris će trajati danima, a muhe koje neće moći podnijeti taj miris će se držati podalje.

Trik s vrećicom vode

Ako nemate vremena saditi biljke ili ih sušiti, postoji jedan način za suzbijanje muha.

Potrebno vam je:

  • najlonska vrećica
  • novčići
  • voda
  • konac

Vrećicu do pola napunite vodom, stavite novčiće i zavežite koncem. Ovakvu možete zavezati na određeno mjesto gdje vam dolazi najviše muha. Možete staviti da vise iznad vrata ili na stolu na terasi i balkonu. Ako idete na izlet, stavite vrećicu na stol s hranom.

Djelovanje ovog trika za suzbijanje muha nije potpuno objašnjen niti provjeren. Smatra se da se muhe ove vrećice s vodom zapravo boje. Kada lete pored vrećice s vodom, ona reflektira svjetlost i sliči im na paučinu koju pokušavaju izbjeći. Novčići ih u tom smislu podsjećaju na pauke ili druge predatore jer izgledaju puno veće od njih.

Osim toga ova vrećica s vodom će iskriviti pogled muha koje ionako imaju kompleksnu i neobičnu strukturu organa vida. Doći će im do distorzije oblika i pokreta koji će ih plašiti i one će se micati od vrećice.

Jeste li isprobali ovakvo nešto?

Izvor: