fbpx Ko ima veći rizik obolijevanja od melanoma?

Ko ima veći rizik obolijevanja od melanoma?

Home

Ko ima veći rizik obolijevanja od melanoma?

Melanom nastaje zbog promjene u ćelijama koje proizvode melanin (melanocite) koje daju boju koži. U normalnim okolnostima se ćelije kože razvijaju kontrolisanim i urednim načinom – zdrave nove ćelije guraju starije ćelije prema površini kože, gdje umiru i na kraju otpadaju. Ali kada se kod ćelija kože razvije oštećenje DNK, nove ćelije počinju nekontrolisano rasti te formirati ćeliju raka.

Još nije naučno utvrđeno šta tačno oštećuje DNK u ćelijama kože i kako to dovodi do melanoma. Pretpostavlja se da je riječ o više faktora koji uzrokuju melanom, uključujući okolinu i genetske faktore. Ljekari vjeruju da je izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju od sunca te lampama za sunčanje vodeći uzrok melanoma. No, UV svjetlost ne uzrokuje sve vrste melanome, posebno one koje se pojavljuju na mjestima na tijelu koja nisu izložena suncu.

Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim starosnim grupama do trideset godina ipak prevladavaju, jer se u toj dobi radi postizanja tamnog tena češće izlažu suncu.

Faktori koji povećavaju rizik od melanoma 

Osobe svjetlije puti – ako u koži ima manje pigmenta (melanina), to znači da postoji manja prirodna zaštita od štetnog UV zračenja. Ako imate plavu ili crvenu kosu, oči svijetlih boja, pjegice na licu, veća je vjerovatnoća da ćete razviti melanom nego neko s tamnijim tenom.

Osobe koje su ranije zadobile opekotine od sunca – jedna ili više teških opekotina od sunca mogu povećati rizik od melanoma. Prekomjerna izloženost ultraljubičastom (UV) svjetlu povećava rizik od raka kože, uključujući melanom.

Osobe koje žive bliže ekvatoru ili na većoj nadmorskoj visini – Ljudi koji žive bliže Zemljinom ekvatoru, gdje su sunčeve zrake direktnije, izloženi su većoj količini UV zračenja od onih koji žive u sjevernijim i južnijim geografskim širinama. Osim toga, oni koji žive na visoravnima i planinama izloženiji su UV zračenju.

Veći broj mladeža ili mladeži nepravilnih oblika te boja – ako imate više od 50 madeža na tijelu, to ukazuje na povećani rizik od melanoma. Takođe, neobičan tip madeža povećava rizik od melanoma. Atipični ili takozvani displastični madeži se fizički razlikuju od običnih madeža po tome što imaju nepravilne rubove ili nekoliko boja.

Porodična istorija melanoma – ako je vaš bliži rođak, poput roditelja, djeteta ili brata/sestre imao melanom, veće su šanse za razvoj melanoma.

Oslabljeni imunološki sistem – osobe s oslabljenim imunitetom, poput onih koje su imale transplantaciju organa, imaju povećan rizik od raka.

Savjeti za smanjenje rizika

Kako biste smanjili rizik od melanoma i drugih vrsta raka kože, izbjegavajte sunce tokom podneva i sredine dana. Sunčeve zrake su najjače između 10 i 16 sati. Rasporedite aktivnosti na otvorenom za drugi dio dana.

Ne izlažite se previše na suncu ni tokom zime. UV zračenje se apsorbuje u koži tijekom cijele godine, a oblaci daju malu zaštitu od štetnih zraka.

Nosite kremu za sunčanje tokom cijele godine. Kreme za sunčanje su jako važne u sveukupnom programu zaštite od sunca. Pokrijte kožu tamnom, čvrstom odjećom koja pokriva ruke i noge te nosite šešir širokih oboda.

Izbjegavajte lampe za sunčanje jer emitiraju UV zrake i mogu povećati rizik od raka kože. Redovno pregledajte kožu kako biste uočili nove izrasline na koži ili promjene na postojećim mladežima.

Objavio: Čet, 18/07/2019 - 07:14
Back to top