Ko je odgovoran zbog toga što su učenici koji su izmakli profesorki stolicu – vraćeni u školu?

stolice
Zamislite sledeću situaciju. Dogodi se saobraćajna nesreća. Sa tragičnim ishodom. Vozač koji je prouzrokovao udes je u vidno alkoholisanom stanju. Ali, iz nekog razloga, policajac koji je došao na lice mesta ne radi alko-test. Ne rade test ni u stanici, samo napišu da je bio u alkoholisanom stanju. Vozač, kao što bi svako uradio, angažuje advokata i on, radeći SVOJ posao, pronađe očigledan propust u proceduri. Policija nije uradila svoj posao kako treba. Nije uradila posao za koji svakog meseca primaju platu i tako je izigrala poverenje građana.

 

Da li bismo pozvali nadležne na odgovornost? Da! S punim pravom. Naravno da bismo bili kivni i na vozača koji je vozio pijan, ali bismo (makar na društvenim mrežama jer smo tu najglasniji) tražili i da se utvrdi odgovornost pojedinaca u sistemu koji su traljavo radili.

Ipak, deluje kao da, kao društvo, nemamo uvek kapacitet da razumemo kako sistem funkcioniše.

Danas je medije obišla vest da su učenici iz Trstenika koji su profesorki izmakli stolicu, smejali joj se i sve to, kao šlag na tortu, objavili na društvenim mrežama – vraćeni u školu. Zbog greške u proceduri.

Komentari prosečnih čitalaca ove vesti?

“Sistem ih štiti!”

“Pa da, prosvetni radnici su prepušteni sami sebi.”

“Sad će biti još gori!”

“Mali, razmaženi, mamini i tatini sinovi! Fuj!”

“Prosveta je godinama bespomoćna!”