fbpx Lažna vijest na Twitteru daleko se čuje

Lažna vijest na Twitteru daleko se čuje

Home

Lažna vijest na Twitteru daleko se čuje

enzacionalizam i snažne emocije koje lažne vijesti donose motivirale su ljude i na veći broj reakcija i retweetova. Tako je lažna vijest u prosjeku dobila i do 19 lančanih retweetova u 10 puta kraćem vremenu nego je istinitoj vijesti trebalo da dosegne 10 takvih prosljeđivanja. Lažne vijesti također imaju 70% više šanse da će ih korisnici prosljeđivati dalje, pokazala je studija.

Prošle sedmice su naučnici s MIT-a u časopisu Science objavili rad koji se bavi širenjem pravih i lažnih vijesti na društvenim mrežama. Za potrebe svoje studije analizirali su oko 126 hiljada priča koje su kružile Twitterom od 2006. do 2017. godine, a koje je dalje prosljeđivalo otprilike 3 miliona ljudi i to preko 4.5 miliona puta.

Studija je generalno pokazala kako su se lažne vijesti u pravilu brže širile, dosezale su više čitatelja, a glavni uzrok tome je ljudska priroda, a ne plaćeni botovi. Analiza je pokazala kako su istinite priče (koje su potvrdili servisi za provjeru tačnosti informacija) vrlo rijetko dosezale više od 1,000 korisnika. Kod lažnih je vijesti njih 1% najistaknutijih često dosezalo brojku od 1,000 pa sve i do 100,000 korisnika.

Objavio: Pon, 12/03/2018 - 13:57

Povezane vijesti

Back to top